ZASTRUPITEV

Jedla v ugledni restavraciji in umrla

Španka se je zastrupila z gobami. Lokal z Michelinovo zvezdico je trenutno zaprt.
Fotografija: Smrčki so pogojno užitne gobe. FOTO: Guliver/Getty Images
Odpri galerijo
Smrčki so pogojno užitne gobe. FOTO: Guliver/Getty Images

VALENCIA – María Jesús Fernández Calvo je z možem in 12-letnim sinom obiskala ugledno restavracijo Riff v Valencii. V Riffu, ki se lahko pohvali z Michelinovo zvezdico, si je naročila jed z rižem in gobo, ki jo poznamo pod imenom smrček (rod Morchella). Restavracija slovi po inovativnih jedeh, zato ne preseneča, da so dali na jedilnik tudi to pogojno užitno glivo, ki jo navadno strežejo zgodaj spomladi. Ob vrnitvi domov je 46-letnici postalo slabo, začela je bruhati, dobila je drisko in naslednje jutro umrla.

Smrčki so pogojno užitne gobe. FOTO: Guliver/Getty Images
Smrčki so pogojno užitne gobe. FOTO: Guliver/Getty Images

Preiskovalci tega tragičnega primera so odkrili, da se je v restavraciji zastrupilo 18 ljudi, med njimi mož 46-letne pokojnice in njen sin. Riff so obiskali v soboto zvečer, ker je imel mož rojstni dan. Večina ljudi je imela le blago slabost. Restavracijo so po incidentu zaprli. Smrčki morajo biti previdno kuhani, nikakor pa jih ne smemo zaužiti surove, saj vsebujejo strup hidrazin. Običajno jih sprva posušijo, nato pa dodajo vodo in mleko ter jih izdatno skuhajo.

Šef restavracije sodeluje s preiskovalci. FOTO: FB
Šef restavracije sodeluje s preiskovalci. FOTO: FB

Raziskovalci poskušajo ugotoviti, ali so v restavraciji morda naredili napako in pomotoma postregli lažne smrčke, ki so še bolj strupena sorta. Meni, ki si ga je družina privoščila, stane 85 evrov, v njem pa je sedem različnih jedi – med njimi tudi svinjski uhlji z gobami. Trenutno poteka preiskava, da bi ugotovili, ali je Maria umrla zaradi zastrupitve ali zadušitve z delci bruhanja v pljučih.


Šef restavracije Bernd Knöller je izrazil globoko obžalovanje in že napovedal, da bodo restavracijo, ki si je svojo prvo Michelinovo zvezdico prislužila leta 2009, zaprli do zaključka preiskave. Nemec, ki je začel svojo kariero pred več kot tremi desetletji v londonskem Hiltonu, v celoti sodeluje s preiskovalci, da bi ugotovili, kaj se je zgodilo. Minuli ponedeljek je zdravstvena inšpekcija v Riffu opravila redni pregled in ni imela pripomb.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije