MALA MADDIE

Je najbolj iskani otrok na svetu umrl zaradi uspaval?

Pred nekaj dnevi so zaslišali novega osumljenca, teorije o krivdi staršev ne pojenjajo.
Fotografija: Ko je izginila, je bila stara tri leta. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Ko je izginila, je bila stara tri leta. FOTO: Reuters

Za Madeleine Maddie McCann ve ves svet, zahvaljujoč največji in medijsko najodmevnejši iskalni akciji. Maddie je najbolj iskani otrok na svetu, v zadnjih letih so jo na Portugalskem »videli« več kot stokrat, samo lani šestkrat, v Španiji trikrat, osemkrat v Maroku, dvakrat na Novi Zelandiji, dvakrat v Belgiji, šestkrat v Braziliji, 29-krat na Malti, enkrat v Indiji in na Švedskem. »Videli« so jo tudi v BiH. Vendar so bile vse to lažne prijave.

Za razrešitev njenega izginotja je bilo porabljenih več kot 17 milijonov evrov. Starša sta za zasebne detektive porabila celo premoženje, izkoristila sta vso pomoč medijev, spleta, pomagal jima je celo papež Benedikt XVI. Povzeli smo pregled dogodkov po Večernjem listu.

Nenavaden potek preiskave

  • Maddie je izginila v noči z 2. na 3. maj leta 2007. Starša sta s prijatelji večerjala v hotelski restavraciji 50 metrov od sobe, kjer je malčica skupaj z bratom in s sestro spala. Starša sta vsake toliko časa preverila, ali je vse v redu. Ko je mama ob desetih zvečer spet prišla v apartma, Maddie ni bilo v postelji, tam pa je ostal medvedek, od katerega se nikoli ni ločila, zato je takoj vedela, da je bila ugrabljena. Takoj so obvestili policijo, sprožili iskalno akcijo, obvestili vse mejne prehode, letališča, špansko policijo … Navkljub vsemu se je za Maddie takrat izgubila vsaka sled.
  • Dva dni pozneje je portugalska policija sporočila, da je bila deklica ugrabljena, in objavila opis moškega, ki so ga videli v noči izginotja, kako nosi otroka ali nekaj podobnega otroku.
  • Mesec dni po ugrabitvi je policija sporočila, da so bili uničeni ključni forenzični trakovi, ker kraj zločina ni bil ustrezno zaščiten.
  • Čez nekaj dni so iz Velike Britanije prispeli iskalni psi, vendar so iskalno akcijo končali brez uspeha.
  • Po 100 dneh iskanja so sporočili, da je Maddie verjetno mrtva.
Plakat, ki je bil izdan leta 2009 in prikazuje Maddy, kako bi lahko bila videti takrat. FOTO: Reuters
Plakat, ki je bil izdan leta 2009 in prikazuje Maddy, kako bi lahko bila videti takrat. FOTO: Reuters

Starša postaneta osumljenca

  • Portugalski tisk je objavil zgodbo, v kateri so trdili, da portugalska policija meni, da sta glavna osumljenca za umor Maddiejina starša. Detektivi so po tem, ko so v avtu našli sledi Maddiejine krvi, 11 ur zasliševali dekličino mamo Kate McCann.
  • Ob vrnitvi staršev v Veliko Britanijo so novinarji kampirali pred njihovo hišo in družinsko tragedijo izkoristili ter spremenili v resničnostni šov.
  • Starša sta tožila časopis zaradi obrekovanja in ustavila medijski linč.
  • Portugalska policija je ugotovila, da kri iz avta ni Maddiejina, in ker nimajo novih dokazov, starša nista več osumljenca. Zaradi napačne domneve je mesto šefa preiskave moral zapustiti Goncalo Amaral, novi vodja preiskave pa se je spet bolj temeljito lotil dela. Objavili so risbo moškega, ki so ga tiste noči opazili v letovišču, kako je nosil otroka.
  • Po letu dni in dveh mesecih je portugalska policija zaključila preiskavo. Starša sta najela zasebne detektive, ki so našli dovolj dokazov, da so zahtevali revizijo preiskave pod vodstvom britanske policije.
  • Odstavljeni inšpektor Amaral je objavil knjigo Resnica o laži, v kateri trdi, da je Maddie umrla v apartmaju.
    Starša še nista obupala. Tako bi bila videti danes. FOTO: Reuters
    Starša še nista obupala. Tako bi bila videti danes. FOTO: Reuters

Neverjetne teorije o izginotju, le dokazov zanje ni

  • Pojavlja se vse več kritik, da se za iskanje Maddie, za katero ni nobenih znakov, da je še živa, porabi preveč davkoplačevalskega denarja, medtem ko je izginilo še veliko otrok, ki niso deležni potrebne pozornosti in ljudi za iskanje.
Medeleine McCann je bila povsod: na majicah, zaslonih, plakatih, letakih, zataknjenih za vetrobransko steklo ... FOTO: Reuters
Medeleine McCann je bila povsod: na majicah, zaslonih, plakatih, letakih, zataknjenih za vetrobransko steklo ... FOTO: Reuters
  • Med teorijami so se pojavile tudi te, da je Maddie ugrabil in ubil kakšen pedofil. Pred tremi leti se je med resnimi osumljenci pojavil tudi vnuk Sigmunda Freuda Clement Freud, ki je imel hišo v kraju letovišča, kasneje pa so ugotovili, da je desetletja spolno zlorabljal otroke. Pred nekaj dnevi pa so zasliševali nemškega serijskega morilca, ki je že v zaporu zaradi več umorov otrok. 
  • Časopis Independent je objavil pet mogočih scenarijev, kaj bi se lahko zgodilo deklici. Med najbolj kontroverznimi je ta, da so ji starši dali preveč sredstva za spanje, da bi se lahko oni zabavali in je zaradi tega umrla.
Teorij je ogromno, katera izmed njih pa je resnična, se tudi po 12 letih še vedno ne ve. Verjetno pa se tudi nikoli ne bo izvedelo.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije