Hiša groze na Pagu: otroci so živeli v odvratnih razmerah

Spali so v pomokrenih posteljah brez posteljnine, bili bosi in brez oblačil ...
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Tomi Lombar, Delo

PAG – »Prihajal je k meni in sedel za mizo. Tudi ko je njegova žena prišla k meni, je takoj pritekel za njo. Verjetno je bil ljubosumen, ne vem, je v pogovoru za hrvaški portal Index povedal 85-letni Bernard Marićević, lastnik hiše, v kateri je Josip Rođak skozi okno vrgel svoje štiri otroke, stare tri, pet, sedem in osem let. Bernard je bil prvi na kraju nesreče. »Nenehno si je posojal denar, a je najemnino redno plačeval. A že po dveh treh dneh je prišel do mene in me prosil za denar,« je dejal vidno pretresen.


Kako so lahko živeli v takšnih razmerah?


Bernard bo moral stanovanje, ki ga je dal družini v najem, popolnoma obnoviti, ker je v njem vse uničeno: od posteljnine in postelje, do kuhinje in stranišča. Otroci so mokrili posteljo, ki je starši sploh niso postiljali. O družinskih razmerah je spregovorila tudi materina prijateljica. »Vse tri punčke in mali sin imajo problem z govorom in to predvsem zaradi straha pred očetom. Nenehno se je drl na ženo Katico in preklinjal. Tudi takrat, ko ga je prosila za hrano za otroke. Otroci so bili bosi, brez nogavičk, superg, brez jopic ... Zelo mi jih je žal.« 

V centru za socialno delo so potrdili, da je družina prejemala socialno pomoč, a da ni bilo nikoli prijavljenega nasilja. »Mati je bila tudi danes v centru in dala izjavo, v kateri je zanikala kakršno koli nasilje ali drugo sumljivo obnašanje, zaradi česar bi lahko predvideli kaj tako strašnega,« so povedali socialni delavci.


Čudež, da so preživeli


Najemodajalec Bernard je presenečen, da so otroci sploh preživeli. Najstarejša deklica se sicer bori za življenje in so jo včeraj pripeljali v zagrebški klinični center na operacijo, drugo bodo operirali danes. Nekoliko bolje jo je odnesel sin, ki ga je oče vrgel zadnjega in je padel na svoje sestrice.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije