TRAGEDIJA

FOTO: To je pet sošolk, ki so umrle v sobi pobega

Objavljeno 08. januar 2019 20.30 | Posodobljeno 08. januar 2019 15.19 | Piše: A. B.

Poljakinje so se zbrale za rojstni dan ene od njih. Požar izbruhnil zaradi improvizirane električne napeljave.

Dekleta so v sobi pobega praznovala rojstni dan.
KOSZALIN – Vse bolj priljubljena družabna igra, t. i. soba pobega, v kateri morajo igralci po namigih v omejenem času najti izhod, bi morala biti v petek za pet 15-letnih deklet iz Poljske del praznovanja rojstnega dneva. A kaj kmalu je veselje in skupno druženje prekinil požar, ki je bil na koncu zanje tudi usoden.
image
Požar je bil tako močan, da so se gasilci komaj prebili do sobe pobega.

Zgodilo se je okoli petih popoldne v kraju Koszalin na severu Poljske, ko je zagorelo najverjetneje zaradi improvizirane električne napeljave, ki je bila preveč blizu vnetljivim materialom. Če bi bilo za varnost dobro poskrbljeno, bi se dekleta zagotovo izognila zastrupitvi z ogljikovim monoksidom. V času požara namreč tam ni bilo nikogar, ki bi 15-letnicam omogočil varno zapustitev sobe.

Poleg tega so morali tudi gasilci uporabiti posebno opremo, da so se lahko zaradi ognjenih zubljev prebili do same tam. Lokalni mediji so medtem že imenovali štiri od petih deklet, ki so bile žrtve te grozljive tragedije: ​Karolina Barabas, Gosia Tymieniecka, Wiktoria Julia Pietras in Amelia Wieczorek. Menda so bile zelo dobre prijateljice in obiskovale isti šolski razred. Vse od tragedije se od njih poslavljajo številni domačini.
15
let so bila stara dekleta.


V bližino hiše, v kateri je soba pobega, so prinašali cvetje in prižigali svečke. Zaradi požara je bil sicer huje poškodovan tudi 26-letni moški. Oblasti so že odredile inšpekcijski pregled požarne varnosti na več kot 1000 lokacijah sob pobega po vsej Poljski. 
Deli s prijatelji