SMRTONOSNO

FOTO: Krvavi avtoportreti: za selfie tudi v smrt

Za čim lepši in karseda nenavaden avtoportret ljudje tvegajo življenja; najnevarnejši kraji za snemanje samega sebe so gore, pečine in visoke zgradbe, nevarni so tudi prostori ob vodi, cestah in tirih.
Fotografija: Zaradi tolikšne smrtnosti je v angleškem jeziku že nastala nova skovanka: ne več selfie, ampak killfie.
Odpri galerijo
Zaradi tolikšne smrtnosti je v angleškem jeziku že nastala nova skovanka: ne več selfie, ampak killfie.

Če se ne slikaš in tega ne objaviš na katerem izmed družabnih omrežij, potem se to ni zgodilo. Tako razmišlja vse več ljudi. Da bi prodrli iz nepregledne množice objavljenih selfiejev ter objavili drugačno, drznejšo, bolj oh-in-sploh fotko, pa so se začeli fotografirati tudi na najnevarnejših krajih in snemanje spremenili v izjemno tvegano igranje z lastnim življenjem. Med oktobrom 2011 in novembrom 2017 se je zgodilo več kot 250 nesreč s smrtnim izidom, povezanih s selfieji.
Za popolno fotko v hrvaškem narodnem parku Plitvice so turisti pripravljeni tvegati življenje.
Za popolno fotko v hrvaškem narodnem parku Plitvice so turisti pripravljeni tvegati življenje.

A kljub skrb vzbujajočim številkam in opozorilom želja po nenavadnih posnetkih še narašča, zato so ponekod na fotogeničnih, a tudi nevarnih krajih selfieje prepovedali. V Mumbaju je že 16 takšnih krajev, kar ne preseneča, saj je Indija prva po številu smrti zaradi selfiejev; kar dobra polovicah vseh tragičnih primerov se je zgodila tam.
Med najnevarnejše kraje spadajo robovi pečin in vrhovi gora.
Med najnevarnejše kraje spadajo robovi pečin in vrhovi gora.

Med kraje z visokim tveganjem spada tudi Tadž Mahal, nevarno vabljivi sta sveta reka Ganges in vasica Anjuna pri zabavljaški Goi. Po številu smrti zaradi selfiejev sledijo Rusija, ZDA in Pakistan, najpogostejši vzroki smrti pa so utopitev, padec in nesreče med prevozom. Povprečna žrtev je stara 22 let, skoraj 80 odstotkov žrtev pa je moškega spola. Najbrž zato, ker bolj tvegajo in se slikajo na bolj izpostavljenih krajih.

Na seznamu krajev, kjer so že obravnavali smrt zaradi selfiejev, so tudi Plitvička jezera na Hrvaškem. »Začnite se spoštovati, dragi turisti, opustite neumne in nevarne selfieje!« so iz nacionalnega parka tvitnili leta 2016, ko je kanadska turistka med delanjem sebka omahnila 75 metrov globoko z razgledne točke in čudežno preživela.


Sreče pa istega leta v Plitvicah ni imela slovaška turistka, za katero je bil padec z vrha slapu usoden. Pred smrtonosnimi selfieji svarijo tudi na Portugalskem, na slikovitem rtu Roca, kjer je leta 2014 umrl poljski par. Ograja ob robu klifa ju ni zadržala, za dobro fotko sta jo preskočila in pred otrokoma omahnila 137 metrov globoko v smrt.

V medijih je odmevalo tudi fotkanje poljske študentke na mostu Triana v Sevilli, ki se je končalo s smrtjo, podobne krvave fotografske zgodbe pa so spisali tudi nekateri mostovi v Moskvi in Sankt Petersburgu.


Več tragedij se je zgodilo med fotografiranjem avtoportreta na strehi vlaka, v manj kot enem letu pa so trije umrli med slikanjem na tračnicah – bodisi z odhajajočim ali prihajajočim vlakom v ozadju. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije