ONEŠKO JEZERO

FOTO: 15-letni satanist je požgal 244 let staro cerkev

Na leseno stavbo je zlil pet litrov bencina. Še istega dne so ga prijeli policisti.
Fotografija: Zvonik je ogenj uničil v le nekaj minutah. FOTO: Web
Odpri galerijo
Zvonik je ogenj uničil v le nekaj minutah. FOTO: Web

Komaj 15-letni Rus, samooklicani satanist, je požgal 244 let staro leseno cerkev, ki jo je postavila carica Katarina Velika. Škoda je ogromna, za obnovo ene najstarejših ruskih cerkva bo treba odšteti več kot milijon evrov, pubertetnik, ki je dejanje priznal, pa je že v policijskem pridržanju.

Ignat Šarapov, čigar profili na družabnih omrežjih so polni satanističnih slik in simbolov, je leseno cerkev na bregu Oneškega jezera polil s petimi litri bencina, nato pa na suh les, prepojen z vnetljivo tekočino, vrgel vžigalico. Policistom je povedal, da je to storil, ker pač ne mara cerkve kot ustanove, je ne priznava in želi promovirati satanizem. Ena od prič, ki je bila na prizorišču, ko so najstnika aretirali, je povedala, da se je Ignat smejal, ko so mu nadeli lisice.

Svoj načrt pa je fant menda usodnega jutra celo delil s člani družine. »Ob zajtrku je sorodnikom povedal, da bo požgal cerkev, ki ob jezeru stoji že od leta 1774, a bili so prepričani, da se šali,« je to, kar mu je ob zaslišanju povedal najstnik, povzel eden od policistov in dodal, da je fant, preden se je odpravil na požigalski pohod, babico prosil, naj mu zavije nekaj piškotov, ki jih je spekla prejšnji dan, da bi jih nesel prijatelju. »Res sva se dobila, dal mi je piškote in me prosil, ali si lahko sposodi moj tablični računalnik. Nekaj je bral, kar ga je očitno razbesnelo. Izraz na njegovem obrazu se je spremenil, vstal je in rekel, da bo zažgal cerkev,« pa je povedal Ignatov prijatelj. Njegova sestrična je policistom pozneje razkrila, da je 15-letnika nedavno zalotila, ko je obglavljal piščance, kot je takrat dejal, je to počel iz radovednosti, in dodala, da se je v jezeru kopal le na območjih, od koder se ni videlo cerkve.

S požarom se je borilo 20 gasilcev, ki so na prizorišče prihiteli s šestimi vozili, a ognja niso mogli pravočasno pogasiti. Leseni zvonik so plameni uničili v zgolj nekaj minutah, cerkev je do tal pogorela v dveh urah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije