JAPONSKA

Dvanajstletno deklico zabodel do smrti

Objavljeno 03. junij 2019 09.17 | Posodobljeno 03. junij 2019 09.17 | Piše: A. P.

Japonec z nožema nad skupino osnovnošolk. Po napadu si je sodil sam.

Prizorišče zločina v Kavasakiju FOTO: Reuters
TOKIO – Na avtobusni postaji v japonskem mestu Kavasaki blizu Tokia je moški, oborožen z dvema nožema, napadel skupino šolark. Do smrti je zabodel 12-letno deklico in 39-letnega moškega, domnevno očeta enega od otrok. Ranjenih je najmanj 18 ljudi. Moški v 50. letih si je po napadu sodil sam – zabodel se je v vrat in pozneje umrl v bolnišnici.

image
Prizorišče zločina v Kavasakiju FOTO: Reuters
Pred dnevi, nekaj pred osmo uro zjutraj, so deklice čakale na šolski avtobus do bližnje zasebne katoliške šole Caritas. Voznik avtobusa je povedal, da je videl moškega, ki je pristopil k skupini in jih nekaj zabodel, nato je vstopil na avtobus in spet napadel otroke. Kričal je: »Ubil vas bom!« Policija ga je prijela, na kraj napada pa je prihitelo več reševalnih ekip, da so oskrbele ranjene.

image
Napadel je tudi otroke na avtobusu. FOTO: Reuters
Tovrstni napadi so na Japonskem zelo redki, v deželi vzhajajočega sonca imajo eno najnižjih stopenj nasilja na svetu. Je pa res, da se je od leta 2000 zvrstilo več napadov z noži, najhujši 2016., ko je bivši zaposleni v umobolnici zabodel 19 bolnikov, in 2001., ko je v osnovni šoli v Osaki moški ubil osem učencev.

18 ljudi je ranjenih.

Tokratni dogodek je obsodil tudi japonski premier Šinzo Abe. »To je strašno. Izrekam iskreno sožalje svojcem žrtev in upam, da se bodo njihove rane zacelile.« Ljudje na kraju tragedije polagajo cvetje v spomin na žrtvi.
Deli s prijatelji