Avstralija pred sodnim dnem

V strahu pred soboto napovedujejo prisilno evakuacijo. Vladajo izredne razmere, kakršnih država ne pomni.
Fotografija: Oblasti bodo začele zahtevno evakuacijo iz ognjenega obroča in z ogroženih območij. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Oblasti bodo začele zahtevno evakuacijo iz ognjenega obroča in z ogroženih območij. FOTO: Reuters

Takšne evakuacije v Avstraliji še ni bilo, napovedujejo oblasti, ki trepetajo pred sobotno grozljivko, kot so že poimenovali dan, ko bodo vremenske razmere še poslabšale katastrofalno stanje v regiji. V zvezni državi Novi Južni Wales so razglasili izredno stanje ogroženosti, ki bo z današnjim dnem veljalo predvidoma teden dni, kar je neznačilno dolgo, ocenjujejo strokovnjaki, a se strinjajo, da je vsekakor nujno.

Oblasti bodo začele zahtevno evakuacijo iz ognjenega obroča in z ogroženih območij. FOTO: Reuters
Oblasti bodo začele zahtevno evakuacijo iz ognjenega obroča in z ogroženih območij. FOTO: Reuters
Oblasti že spodbujajo prebivalce in obiskovalce Novega Južnega Walesa in Viktorije, naj zapustijo območje, tiste, ki bodo zanemarjali svarila, pa bodo lahko v prihodnjih dneh evakuirali tudi prisilno in uporabili vse ukrepe, da zavarujejo prebivalstvo, naznanjajo. Kaj bosta prinesla nov val visokih temperatur nad 40 stopinj Celzija in veter, si ne upajo napovedati, vsekakor pa so oblasti zaradi več kot 200 požarov, ki pustošijo po celini ter se vztrajno širijo, vzeli pa so že najmanj 14 življenj, pripravljene na najhujše.

Zaprli bodo vse ceste, spraznili vsa ogrožena območja znotraj ognjenega obroča in pomagali vsem, ki sami ne bodo zmogli na varno in ki se že spopadajo s prekinjeno oskrbo; marsikje že nekaj časa ni elektrike in pitne vode, pretrgane so telekomunikacijske povezave, primanjkuje osnovnih življenjskih dobrih. Pred prodajalnami in črpalkami po številnih mestih se vijejo vrste ljudi, ki se želijo oskrbeti z najnujnejšim, med njimi je veliko turistov, zalog pa vse manj. Številne skupnosti so že nekaj časa odrezane od sveta, te bodo poskušali rešiti s helikopterji, če bo vidljivost to omogočala; reševanje več deset tisoč ljudi nadzoruje vojska, ki bo ogrožene odvažala tudi s plovili.


Dim dosega celo 2000 kilometrov oddaljene predele Nove Zelandije, še poročajo tuji mediji. Nebo se je namreč na Južnem otoku že obarvalo rumeno, sloviti ledeniki pa so izginili v meglici. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije