10 LET KASNEJE

24 let je vsakodnevno posiljeval hčer, v zaporu se ga vsi izogibajo

Objavljeno 21. marec 2019 09.01 | Posodobljeno 21. marec 2019 09.02 | Piše: T. V.

»Pošast iz Amstettna« svoje zadnje dni preživlja v zaporniški celici.

Josef Fritzl na sodišču. FOTO: Reuters
Pred natanko 10 leti je na sojenju v Avstriji le nekaj dni pred svojim 74. rojstnim dnem Josef Fritzl priznal krivdo zaradi umora svojega majhnega sina in vnuka Michaela kot tudi večletnega zasužnjevanja, incesta, posilstva, prisile in zadrževanja svoje hčerke Elisabeth. Obsojen je bil na dosmrtni zapor.
 
Primer Fritzl je odjeknil aprila 2008, ko je zaradi hude bolezni 19-letne Kerstin Fritzl poskrbel, da so jo odpeljali v bolnišnico. Nekaj dni kasneje, 26. aprila, je zvečer izpustil svojo hčer Elisabeth ter sinova/vnuka Stefana in Felixa iz kleti ter jih pripeljal v zgornje prostore hiše v Amstettnu. Ženo Rosemarie je obvestil, da se je njuna hči po 24 letih odločila vrniti domov.
 
Vendar Elisabeth ni pobegnila, v resnici jo je njen oče, ki jo je začel spolno zlorabljati leta 1977, ko je bila stara 11 let, vsa ta leta zadrževal in posiljeval (posilil naj bi jo okoli tritisočkrat) v domači kleti v prostoru, sprva velikem 35 kvadratnih metrov, nato pa razširjenjem na 55 kvadratnih metrov, ko so se začeli rojevati otroci. Elisabeth je očetu rodila sedem otrok. Tri izmed njih je Fritzl odpeljal iz kleti, našli so jih v bližini hiše z obvestilom, da jih je tam pustila pobegla Elisabeth, češ da naj njena družina skrbi za njih. Enega izmed otrok, ki je kmalu po rojstvu umrl, naj bi zažgal v peči.
 
image
Hiša, kjer je v kleti Josef Fritzl 24 let zadrževal svojo hčerko. Ženi in sosedom je natvezel, da se je pridružila sekti in zbežala od doma. FOTO: Reuters

Kasneje tistega večera 26. aprila 2008 je policija prejela namig in med obiskom v bolnišnici so prijeli tako Fritzla kot Elisabeth in ju odpeljali na zaslišanje. Na policijski postaji je Elisabeth razkrila svojo grozljivo zgodbo. Policija je v hiši groze za pol tone težkimi vrati odkrila skrivno klet, kamor je 8. avgusta 1984 Fritzl zvabil tedaj 18-letno hčer ter jo omamil in zvezal. Nato je prihajal vsak dan ter jo posiljeval. Njenih krikov ni slišal nihče, saj je oče poskrbel, da je bila klet zvočno izolirana. Novica o »pošasti iz Amstettna« se je razširila in šokirala svet.
 
image
Josef Fritzl med sojenjem. FOTO: Reuters
Fritzl kazen služi v zaporu Stein. Tam je pred dvema letoma prevzel priimek Mayrhoff (za spremembo priimka je plačal 545 evrov), da ga ostali zaporniki ne bi takoj prepoznali.
 
Uradne oblasti o tem, kaj se v zaporu dogaja s Fritzlom, ne govorijo. Novinarji avstrijskega oe24 so se pogovarjali z enim od zapornikom, ki je povedal, da se Fritzla vsi izogibajo. Ta se je po njegovih besedah povsem povlekel vase in skoraj nikoli ne pride iz celice. Deluje, kot da se je poslovil od življenja, je povedal zapornik. Že nekaj časa krožijo govorice, da naj bi bil skoraj 84-letni Fritzl vse bolj dementen.
 
Medtem si je njegova hči Elisabeth, ki je danes stara 52 let, skupaj s svojimi otroki pod drugim imenom ustvarila novo življenje in ohranjajo svojo anonimnost.
Deli s prijatelji