58 MRTVIH

730 milijonov za svojce žrtev pokola

Pred dvema letoma v Las Vegasu računovodja sejal smrt. Še pred prihodom policije si je 64-letni morilec sodil sam.
Fotografija: Upokojenec je streljal na množico obiskovalcev koncerta. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Upokojenec je streljal na množico obiskovalcev koncerta. FOTO: Reuters

LAS VEGAS – Dve leti po obletnici strahotnega pokola v Las Vegasu je podjetje MGM Resort naznanilo višino odškodnin za sorodnike žrtev: skupno bodo prejeli 730 milijonov evrov.

Gre za tretjo največjo odškodninsko poravnavo v zgodovini ZDA, poročajo ameriški mediji. Spomnimo, bilo je oktobra 2017, ko je 64-letni računovodja Stephen Paddock z okna svoje sobe na 32. nadstropju Mandalay Baya, kjer naj bi se za napad pripravljal že več dni prej, začel streljati na 22.000 udeležencev zadnjega koncerta tridnevnega festivala country glasbe The Route 91 Harvest Festival. Ubil je 58 ljudi, več kot 800 pa jih je bilo ranjenih. Nekatere so zadele krogle, a na srečo ne usodno, drugi so jo skupili v kaosu med bežanjem. Upokojenec se je še pred prihodom policije sam ustrelil, v njegovi sobi pa so našli kar 23 avtomatskih in polavtomatskih pušk in kup streliva. Motiva za napad preiskovalci niso nikoli utemeljeli.

Pred dvema letoma je Las Vegas pretresla nezaslišana tragedija. FOTO: Reuters
Pred dvema letoma je Las Vegas pretresla nezaslišana tragedija. FOTO: Reuters


MGM Resort se je dolgo upiral izplačilu odškodnin, a zaradi pritiska javnosti je vendarle moral popustiti zaradi preštevilnih tožb in privoliti v izplačilo, čeprav bodo večidel sredstev prispeval zavarovalnice. Največ doslej so v ZDA izplačali žrtvam terorističnih napadov 11. semptembra 2011, kar polsedmo milijardo evrov, sledi pa šest milijard evrov odškodnin zaradi razlitja nafte s ploščadi podjetja BP v Mehiškem zalivu 2010.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije