TRAGIČNO

45 mrtvih v požaru v rudniku jekla, enega rudarja še vedno pogrešajo

Po navedbah kazahstanske službe za nujne primere so reševalci do 15. ure po krajevnem času našli 42 trupel, kasneje pa so odkrili še tri.
Fotografija: Vzrok požara ostaja neznan. FOTO: Stringer, Reuters
Odpri galerijo
Vzrok požara ostaja neznan. FOTO: Stringer, Reuters

Število mrtvih v požaru, ki je v soboto izbruhnil v rudniku jekla podjetja ArcelorMittal v Kazahstanu, je naraslo na 45, je danes sporočila tamkajšnja služba za nujne primere. En rudar je še vedno pogrešan. Vzrok požara še vedno ni znan, šlo pa naj bi sicer za najhujšo nesrečo v postsovjetski zgodovini te srednjeazijske države.

Po navedbah kazahstanske službe za nujne primere so reševalci do 15. ure po krajevnem času našli 42 trupel, kasneje pa so odkrili še tri. Enega rudarja še vedno pogrešajo, vendar je le malo upanja, da bi ga našli živega.

Enega rudarja še vedno pogrešajo. FOTO: Stringer, Reuters
Enega rudarja še vedno pogrešajo. FOTO: Stringer, Reuters

Po izbruhu požara

Vzrok požara ostaja neznan. Po navedbah nemške tiskovne agencije dpa naj bi v rudniku, ki leži blizu industrijskega mesta Karaganda v osrednjem delu države, prišlo do eksplozije metana. V času nesreče je bilo pod zemljo več kot 250 delavcev.

Kmalu po izbruhu požara je kazahstanski predsednik Kasim Žomart-Tokajev napovedal, da bo vlada ustanovila preiskovalno komisijo in proti mednarodnemu jeklarskemu podjetju ArcelorMittal sprožila preiskavo.

V soboto je Tokajev tudi obiskal rudnik in odredil, da se sodelovanje države s podjetjem konča. V pogovoru s svojci žrtev je ArcelorMittal označil za »najslabše podjetje v zgodovini Kazahstana, kar zadeva sodelovanje z vlado«.

Od razpada Sovjetske zveze leta 1991 je sicer v Kazahstanu v nesrečah umrlo že približno 200 rudarjev, večina na lokacijah podjetja ArcelorMittal, ki ga vodi indijski poslovnež Lakshmi Mittal.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije