GROZA

13-letnik umrl po pitju energijske pijače

Fant naj bi zaužil liter kofeinskega napitka. Uradni vzrok smrti je opešanje srčne mišice.
Fotografija: Otrok ni vedel, da je z njegovim srcem kaj narobe. Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images
Odpri galerijo
Otrok ni vedel, da je z njegovim srcem kaj narobe. Fotografija je simbolična. FOTO: Getty Images

Hrvaško pretresa tragična usoda komaj 13-letnega fanta: smrt ga je doletela kmalu po tem, ko se je s prijatelji vrnil iz kina, kjer naj bi popil velike količine energijske pijače. Ko so prišli domov, so tekli okoli zgradbe na zagrebškem Rebru, najstnik pa se je med tekom zgrudil na tla. Reševalci, ki so prihiteli na kraj dogodka, so ga takoj odpeljali v bolnišnico, kjer so mu poskušali rešiti življenje. Ultrazvok je pokazal poškodbo srčne mišice iz neznanega razloga.
Vsebujejo kar nekaj snovi, ki so nevarne za mlad organizem. FOTO: Fikmik/Getty Images
Vsebujejo kar nekaj snovi, ki so nevarne za mlad organizem. FOTO: Fikmik/Getty Images

Iz kliničnega centra v Zagrebu so sporočili, da je umrl zaradi kardiomiopatije, bolezni srčne mišice, za katero zdravniki prej niso vedeli. Nekdo naj bi v bolnišnici povedal, da je otrok pred smrtjo popil okoli enega litra energijske pijače, vendar pa zdravniki niso mogli potrditi, da je to neposredno povezano z vzrokom smrti. Vseeno pa je mogoče, da njegovo bolno srce ni moglo prenesti ogromnih količin kofeina.

Specialist z oddelka za pediatrično intenzivno medicino v kliničnem centru v Zagrebu dr. Filip Rubić je ob tragediji javno opozoril, da je uživanje energijskih napitkov pri otrocih problematično, poleg velikih količin sladkorja, ki jih vsebujejo, so mlademu organizmu lahko nevarne tudi druge sestavine. Po uživanju se srčni utrip lahko dvigne z 90 na 120; takšen dvig je normalen med športnimi aktivnostmi, vendar pa se lahko takrat, ko začutimo, da nam srce prehitro bije, ustavimo in umirimo srčni utrip, pri zaužitju energijskega napitka pa tega ne moremo storiti.


Prav povečani srčni utrip pa je lahko pri kardiomiopatiji usoden, je strokovnjak povedal za Večernji list. Dodal je še, da lahko poškodbo srčne mišice povzroči virus. Tega lahko prebolimo brez simptomov, nato pa se lahko, ne vedoč za oslabitev srca, nekdaj dni pozneje znajdemo v bolnišnici. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije