V NAPAČNO SMER

Grozljivka na gorenjki: za las se je izognil smrti, vozili sta se oplazili

Objavljeno 19. junij 2019 12.47 | Posodobljeno 19. junij 2019 12.59 | Piše: T. V.

Voznik je skoraj čelno trčil.

Vožnja v napačno smer se je na srečo končala brez hujših posledic. FOTO: Dars
KRANJ – Gorenjski policisti so dopoldne okoli 10.30 obravnavali prijavo vožnje v napačno smer med Lipcami in Karavankami. Za dejanje so obravnavali starejšo voznico, ki se je na priključku Lipce pravilno vključila na avtocesto, na počivališču, ki je približno en kilometer naprej v smeri Lesc, pa se je z avtomobilom obrnila in se po prehitevalnem pasu v napačno smer odpeljala proti Karavankam.

Do ustavitve na Hrušici je pri Podmežakli oplazila še vozilo, ki je pripeljalo nasproti. Čelnemu trčenju se je ta voznik komaj izognil s hitrim premikom s prehitevalnega pasa na voznega. Nesreča se je zgodila na prehitevalnem pasu avtoceste, ki ga običajno uporabljajo vozniki, ki vozijo v napačno smer, ker je to njegov desni (naš levi) pas, tako kot je to na običajni cesti.

Dogodek prometni policisti obravnavajo kot kaznivo dejanje zoper varnost javnega prometa. Po do zdaj zbranih obvestilih ni bil nihče telesno poškodovan. Postopek proti voznici še poteka, okoliščine pa kažejo, da ni šlo za namerno dejanje.

Kako ravnati?

Policija ob tem svetuje, kako ravnati, ko voznik vidi ali sliši obvestilo, da je na avtocesti nasprotivozeče vozilo:
– Zapustite avtocesto oziroma hitro cesto ali zapeljite na počivališče.
–Spremljajte prometno signalizacijo (semafor v predorih, portali).
– Upočasnite, vendar ne pretirano, in po potrebi prižgite vse štiri smernike – vozite še posebej previdno.
– Vozite po desnem pasu, saj vozniki, ki vozijo v napačno smer, običajno vozijo po prehitevalnem pasu.
– O voznikih, ki vozijo v nasprotno smer, obvestite policijo.

Če se to zgodi in po avtocesti peljete v napačno smer, pa takoj ustavite vozilo. Po možnosti to storite zunaj vozišča in tako, da ne ogrožate sebe in drugih udeležencev prometa. Nemudoma obvestite policijo na številko 113 ali pokličite prometnoinformacijski center na številko 1970, kjer bodo poskrbeli za ustrezno zavarovanje kraja.
 
Deli s prijatelji