CERKVENO SODIŠČE

Župnika spoznali za krivega spolnega nasilja nad otroki in odraslimi

Župnija je naznanila, da je bil župnik spoznan za krivega. 
Fotografija: Župnik Andrej Zrim FOTO: O. B.
Odpri galerijo
Župnik Andrej Zrim FOTO: O. B.

Razvpiti ljutomerski župnik in dekan ljutomerske dekanije Andrej Zrim, ki ga je murskosoboški škof mnsg. Peter Štumpf že aprila lani odstranil iz te prleške župnije, se očitno nikoli več ne bo vrnil na svoje delovno mesto v župniji sv. Janeza Krstnika v Ljutomeru. 

Cerkveno sodišče: Kriv je

Zadeva je torej v teh dneh dobila končno svoj epilog. Pokazalo se, da je cerkveno sodišče delalo počasi, a temeljito. Na spletni strani Župnije Ljutomer je bilo v nedeljo, 8. 12. 2019, objavljeno oznanilo. »Gospod Andrej Zrim, duhovnik murskosoboške škofije, je bil v skladu z navodili Kongregacije za nauk vere v izvensodnem upravnem kazenskem postopku spoznan za krivega zaradi spolnega nasilja nad mladoletnimi in odraslimi osebami. Naloženi so mu bili določeni ukrepi, med drugim opravičilo žrtvam in župnijskemu občestvu, prepoved vračanja v župnije službovanja brez škofovega izrecnega dovoljenja in prepoved javnega maševanja, dokler ne bo uspešno zaključena ustrezna terapija,« se glasi obvestilo metropolitanskega cerkvenega sodišča, zapisano v oznanilu ljutomerske župnije.
Župnija Ljutomer. FOTO: O. B.
Župnija Ljutomer. FOTO: O. B.

Več pritožb staršev?

Afera je lani aprila v župniji Ljutomer in tudi drugod dvignila precej prahu. Župnik se je tedaj umaknil in se na obtožbe v javnosti ni odzival, nihče pa uradno niti ni vedel, kaj in kje počne. Takrat se je sicer več staršev pritožilo, da nadleguje njihove otroke, a koliko je bilo uradnih pritožb, ni bilo znano, pa tudi dokazov za uradni pregon nekdanjega župnika ni bilo. Tudi sedaj o tem, ali naj bi zoper bivšega župnika bil sprožen kakšen civilni kazenski pregon, ni informacij. Še več, dobili smo namige župnikovih znancev, da ni kriv in da bo sedaj lahko zahteval odškodnine. To pa očitno ni tako, saj je cerkveno sodišče svoje povedalo in tukaj pritožbe ni.

Zrim je bil sicer že obtožen fizičnega napada na osebo, mlajšo od 14 let. To je bilo v času, ko je bil župnik v Gornji Radgoni, kjer se je pri verouku fizično lotil takrat 12-letnega učenca OŠ Gornja Radgona. Obsojen je bil na pogojno zaporno kazen.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije