EKOLOŠKA KATASTROFA

Znano, od kod je prišlo 200 ton blata pri Hočah

Čistilno napravo ptujskega komunalnega podjetja so čistili ravno na dan, ko je bilo blato odloženo v potok.
Fotografija: Pojavila se je večja količina blata iz greznice. FOTO: Občina Hoče - Slivnica
Odpri galerijo
Pojavila se je večja količina blata iz greznice. FOTO: Občina Hoče - Slivnica

Komunalno blato, ki so ga za zdaj uradno še vedno neznani storilci prejšnji teden nelegalno odložili na območju Pivole v občini Hoče - Slivnica in s tem povzročili ekološko katastrofo, naj bi prihajalo iz čistilne naprave Komunalnega podjetja Ptuj. To so namreč čistili ravno na dan, ko je bilo blato odloženo, danes poroča časnik Večer.

Pojavila se je večja količina blata iz greznice. FOTO: Občina Hoče - Slivnica
Pojavila se je večja količina blata iz greznice. FOTO: Občina Hoče - Slivnica
Policisti so teden dni po okoljski škodi v Hočah odgovornim za nelegalno odloženih 200 ton odpadnega blata, ki je onesnažilo Pivolski potok, botanični vrt in zasebno vodno zajetje, že tesno za petami, tudi po zaslugi videoposnetkov, v katere so se ujeli tovornjaki s komunalnim blatom. »Mariborski kriminalisti to dejanje preiskujejo prioritetno in se v cilju odkritja storilca ali storilcev tega dejanja povezujejo tudi s kriminalisti iz drugih delov Slovenije,« je pojasnil Miran Šadl z mariborske policijske uprave. 

Direktor ptujske komunale Janko Širec je na izredni tiskovni konferenci pojasnil, da strogo obsoja to kriminalno dejanje. Z dogodkom se ukvarjajo od petka, ko so prejeli informacije o odloženem blatu. Prejšnji teden so se iz njihove čistilne naprave odnesle večje količine odpadnega blata, zato so na ta dogodek postali pozorni. Domnevali so, da bi se lahko tudi njihovo blato znašlo na tej lokaciji. Odločili so se, da pojasnijo, kdo bi lahko nosil del odgovornosti za to sprevrženo dejavnost. Prevzemnik blata je CEP iz Celja, ki so ga lani izbrali na javnem razpisu. Od njih so tudi zahtevali dokumente, ali je bilo njihovo blato pravilno odpeljano in dobili so zagotovilo, da je to bilo.
 

Ljubljansko prevozniško podjetje


Širec je že dopoldne potrdil, da je blato prevzelo podjetje CEP iz Celja, ki so ga lani izbrali na javnem razpisu, ob tem pa dodal, da ko prevzemnik blato na njihovi lokaciji prevzame in zapusti dvorišče, komunala s tem nima nič več in je za nadaljnje ravnanje odgovoren prevzemnik.

Iz podjetja CEP so sporočili, da so družbeno in okoljsko odgovorno podjetje, ki z dogodkom v Pivoli nima nič, na podlagi zagotovil njihovih poslovnih partnerjev pa tudi oni ne. Eden od teh je po informacijah Večera tudi ljubljansko prevozniško podjetje.
 

Grozi denarna kazen


Za odlaganje odpadkov brez ustreznih dovoljenj pravni osebi po zakonodaji grozi od 75.000 do 125.000 evrov denarne kazni, če gre za večjo okoljsko škodo ali celo naklepno dejanje iz koristoljubja, pa je zagrožena kazen od 225.000 do 375.000 evrov.

Sanacija onesnaženega območja se je danes že začela, za njo pa bo prek podjetja VGP Drava poskrbela država. Omenjeni izvajalec je prejel nekaj ponudb podjetij, ki so blato pripravljena prevzeti. Dela bodo zaradi zahtevnosti terena zahtevna in bi lahko trajala tudi mesec dni. Ta teden so onesnaženo območje posipali s snovjo, ki preprečuje neznosen smrad in širjenje onesnaženja.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas