EKSPLOZIJA V KOČEVJU

Znane podrobnosti preiskave najhujše delovne nesreče pri nas: grozi jim zapor

V eksploziji v tovarni Melamin je umrlo sedem ljudi. Kriminalisti so zaključili zahtevno preiskavo.
Fotografija: Foto: Dejan Javornik, Delo
Odpri galerijo
Foto: Dejan Javornik, Delo

Devet mesecev po hudi nesreči (12. maj 2022) v kočevski tovarni Melamin, ko je v eksploziji umrlo sedem ljudi, so ljubljanski kriminalisti zaključili zahtevno kriminalistično preiskavo eksplozije in požara v Kočevju. Preiskavo je usmerjalo Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, s PU Ljubljana pa so danes poslali sporočilo za javnost. Policisti so zoper pet oseb podali kazensko ovadbo.

V kriminalistični preiskavi je bilo ugotovljenih več nepravilnosti, ki so pravno formulirane zlasti v zakonu o varnosti in zdravju pri delu in njegovih podzakonskih aktih. Ugotovljene so bile vzročne zveze opustitve dolžnega ravnanja za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev in nastalo posledico.

image_alt
Po sedmih mrtvih selitev Melamina

Iz ugotovitev izhaja utemeljen sum, da ravnanje ni bilo v skladu s predpisi in tehničnimi pravili o varnostnih ukrepih. Posledica je bila smrt sedmih ljudi, večja premoženjska škoda in več oseb z lažjimi telesnimi poškodbami, zato so policisti zoper štiri fizične in eno pravno osebo podali kazensko ovadbo na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, in sicer zaradi storitve kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu po 201. členu kazenskega zakonika, za katero se storilec kaznuje z zaporom od enega do osmih let, in povzročitve splošne nevarnosti po 314. členu kazenskega zakonika, za katero se storilec kaznuje z zaporom do petih let.

image_alt
Tragedija v Melaminu: Jure umrl pred prvo plačo (FOTO)

Sedem oseb umrlo

Z ogledom kraja dejanja je bilo ugotovljeno, da je bila na območje tovarne Melamin s tovornim vozilom pripeljana kemijska snov in bila prečrpana v napačen rezervoar. Zaradi nekompatibilnosti kemijskih snovi je med prečrpavanjem prišlo do močne eksplozije in posledično do požara. Zaradi posledic dogodka je skupno umrlo sedem oseb, in sicer pet takoj (trije državljani Slovenije in dva Bosne in Hercegovine), dve pa čez nekaj dni na zdravljenju v Kliničnem centru Ljubljana (državljan Slovenije in Makedonije). Lažje poškodovanih je bilo tudi 32 oseb, ki so se takrat nahajale v neposredni okolici objekta. Utrpele so lažje opekline oziroma so bile sprejete v zdravniško oskrbo zaradi vdihavanja ogljikovega monoksida.

Večja gmotna škoda

Nastala pa je tudi večja premoženjska škoda tako na območju tovarne kot v okolici na raznih objektih in vozilih. Skupna materialna škoda po nestrokovni oceni presega 37 milijonov evrov.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije