Zlikovci so bili vse bolj pogumni, nato so jih prijeli (FOTO)

Policija je postopke proti sedmim osebam izvedla na območju Kranja, Ljubljane in Maribora.
Fotografija: Vlomilci v akciji. FOTO: PU Kranj
Odpri galerijo
Vlomilci v akciji. FOTO: PU Kranj

Kriminalisti so s hišnimi preiskavami in prijetjem kriminalne združbe v torek zaključili zahtevno preiskavo večjega števila vlomov in poskusov vlomov v bencinske servise in prodajalne. V operativnih aktivnostih na terenu so poleg kriminalistov sodelovali še policisti, posebna policijska enota in specialna enota policije. 

Policija je postopke proti sedmim osebam izvedla na območju Kranja, Ljubljane in Maribora. Dve osebi so kriminalisti po zbiranju obvestil in dokazov izpustili, pet pa pridržali ter s kazensko ovadbo za 28 kaznivih dejanj v sredo privedli na pristojno sodišče, kjer je bil za tri odrejen pripor.

Primož Donoša, vodja sektorja kriminalistične policije pri kranjski policijski upravi, je pojasnil, da so štirje osumljenci državljani Slovenije, eden pa državljan BiH. Obravnavani so bili kot hudodelska združba: »Peterica je osumljena 17 vlomov in poskusov vlomov v bencinske servise in prodajalne od novembra lani do junija letos. Vlome so izvrševali po vsej Sloveniji, v kaznivih dejanjih pa so si prilaščali predvsem velike količine cigaret. Iz objektov so odtujili prek 50.000 škatlic cigaret v vrednosti okoli 150.000 evrov, v nekaterih primerih pa tudi orodje, denar, v enem primeru vozilo ter druge predmete. Cigarete so bile namenjene nadaljnji preprodaji.«

Izkoristili epidemijo

Pojasnil je še, da so osumljenci v objekte vlamljali z naviranjem vrat, oken in razbijanjem stekla. Na vlome so bili dobro pripravljeni, vsakega so podrobno načrtovali, onesposabljali so varnostne naprave in sproti vsakič tudi zakrivali sledi. Vlamljali so zelo hitro, v povprečju so vlom izvršili v manj kot dveh minutah, zanje pa so večinoma uporabljali odtujena vozila in starejša vozila, ki so jih kupili izključno za izvrševanje kaznivih dejanj. Vozila so bila odtujena iz prostorov podjetij in z nezavarovanih parkirišč, odpeljali pa so jih s ključi, ki so jih pred tem pridobili z vlomom ali pa s specialnimi orodji. Na vozila so osumljenci nameščali odtujene registrske tablice, ki so jih odtujevali v okolici krajev vlomov. V prvi fazi preiskave so kriminalisti zasegli tri odtujena vozila.

Storilci so po serijah »uspešnih« vlomov postajali vedno bolj predrzni in začeli vlamljati tudi v bencinske servise v središčih mest, najaktivnejši pa so bili v času epidemije covida 19. Skupna protipravna premoženjska korist v obravnavanih kaznivih dejanjih presega 350.000 evrov.

Zaseženih prek sto predmetov

V zaključnih operativnih aktivnostih so kriminalisti osumljencem zasegli večjo količino predmetov, ki so jih uporabljali za izvrševanje kaznivih dejanj, kot tudi prek sto predmetov, za katere obstaja sum, da so bili pridobljenimi s kaznivimi dejanji. Gre med drugim za nedovoljene snovi v športu, delovno orodje, opremo za prosti čas, hladno orožje in pirotehnično sredstvo.

Osumljenci so že bili obravnavani za raznovrstna kazniva dejanja.

Donoša je povedal še, da kriminalisti kljub podani kazenski ovadbi preiskavo nadaljujejo še v smeri morebitne povezanosti osumljencev z drugimi kaznivimi dejanji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije