SLOVENSKA POLICIJA PREISKUJE TRGOVINO Z NOVOROJENČKI

Nova megaafera: Jugoslovanski zdravniki mamam kradli otroke

Objavljeno 11. december 2019 09.51 | Posodobljeno 11. december 2019 14.24 | Piše: Tomica Šuljić

Razkrivamo šokantno dogajanje v jugoslovanskih porodnišnicah v 1980-ih letih. Slovenska posvojitelja sta šele zdaj izvedela, da Kosovka ni zavrgla hčerke.

Biološkim mamam so lagali, da so dojenčki umrli po porodu ali da so bili mrtvorojeni. FOTO: Getty Images


LJUBLJANA, PRIŠTINA – V Slovenskih novicah razkrivamo šokantno dogajanje izpred trideset let in več, ki se zdi komaj verjetno – govor je o trgovanju z novorojenčki na območju celotne nekdanje Jugoslavije. Nekateri primeri bodo, kot kaže, kmalu dobili epilog. Ljubljanska policija namreč prav zdaj preiskuje slovenska zakonca, ki naj bi otroka kupila na Kosovu!

Policija potrka po 33 letih

image
Milena Janković iz NBB odkriva stare grehe zdravnikov in posvojiteljev. FOTO: Nestalebebe.com
Leta 1986 sta se slovenska zakonca odločila, da bosta posvojila otroka; ni znano, kako sta prišla do centra za socialno delo (CSD) v Beogradu, od tam pa še v CSD v Prištini, jasno pa je, da sta isto leto odpotovala na Kosovo in nekaj dni čakala v prištinskem hotelu. »V prištinsko porodnišnico ju je odpeljal predstavnik CSD, tam sta bila dobesedno tri minute. Zdravniku sta dala denar in dojenčka, zavitega v bolnišnično rjuho, prinesla v hotel,« nam domnevni potek dogodkov opisuje beograjska odvetnica Milena Janković, predsednica združenja Izginuli dojenčki Beograda (Nestale bebe Beograda, NBB). Njeno raziskovanje pa ni omejeno zgolj na Srbijo, saj naj bi se preprodaja otrok izvajala po vseh nekdanjih jugoslovanskih republikah.

Slovenska zakonca naj bi dobila tudi dokumente, da je otrok rojen v Ljubljani. »Najprej so kupili otroka, odločbo o posvojitvi pa so lahko dobili šele pozneje,« birokracijo opisuje Jankovićeva. Predstavnik prištinskega CSD naj bi 1986. s slovenskim posvojiteljem odšel tudi po nakupih hrane in oblačil za dojenčico, za katero se je zatem zabrisala vsaka sled. Kosovska deklica je postala Slovenka, danes mora imeti 33 let. Pred dvema mesecema pa so na vrata njenih posvojiteljev očitno potrkali slovenski policisti. »Lahko potrdimo, da ljubljanski kriminalisti vodijo predkazenski postopek zaradi razlogov za sum kaznivih dejanj trgovine z ljudmi,« je zapisal policijski inšpektor Tomaž Tomaževic, sicer predstavnik za odnose z javnostmi pri Policijski upravi Ljubljana.

Kupec je prišel direktno v porodnišnico kot v supermarket – predal je denar zdravniku in vzel otroka, to je bila praksa.

image
Iz Prištine so deklico odpeljali v Slovenijo, tu se je po 33 letih razkrila resnica. FOTO: Reuters
Kazenska ovadba zoper starše je bila vložena v Ljubljani in Beogradu, na tamkajšnje tožilstvo za organizirani kriminal, za Novice navaja Jankovićeva ter opozarja na pomembno zakonsko določilo iz časa posvojitve tako kosovske deklice, o kateri pišemo, kot drugih posvojitev: »Po zakonodaji, ki je veljala na območju celotne Jugoslavije, ni bilo možno posvojiti otroka pred prvim letom starosti.« Jankovićeva navezo (zdaj že upokojenih ali pokojnih) delavcev CSD in zdravnikov imenuje organizirana kriminalna skupina, ki je delovala po načrtu: »Materam, ki so rodile žive otroke, so sporočili, da so ti mrtvorojeni ali da so umrli po porodu. In te otroke so prodali: kupec je prišel direktno v porodnišnico kot v supermarket – predal je denar zdravniku in vzel otroka, to je bila praksa.« V primeru kosovske deklice navajajo, da ne vedo, kdo natančno je dobil denar: »Vemo pa, da je šlo za velike vsote.«

Krušni starši vedeli za krajo?

Prav tako naj posvojitelji ne bi nujno vedeli, da so otroci ukradeni biološkim mamam: »Značilno je, da so zdravniki v vseh bolnišnicah materam izgovarjali isti stavek: 'Vaš dojenček je umrl, mladi ste, še boste imeli otroke, bolnišnica bo pokopala vašega dojenčka.' Na žalost nekatere matere pozneje niso imele priložnosti.«

1986. sta Slovenca v Prištini kupila novorojenčka.

image
S koliko ljudmi so zdravniki delili denar od prodaje otrok? FOTO: Blaž Samec
Po naših podatkih so bili prevarani tudi krušni starši omenjene slovenske družine. »Rečeno je bilo, da je mama njune posvojenke študentka, ki je pustila otroka oziroma naj bi se mu odrekla,« o kosovski deklici pojasni Jankovićeva. V resnici pa je primer še daleč od zaključenega, saj bo za družino – tudi po preiskavi in morebitnih, a ne precej verjetnih sodnih postopkih zoper posvojitelja – ostalo odprtih več vprašanj, kot imajo odgovorov. Še posebno je zadeva mučna za posvojenko, ki je zdaj mogoče seznanjena s tem, da se je biološka mati ni nikoli odrekla. »Nas ne zanimajo posvojeni, ampak ukradeni novorojenčki,« še poudari Jankovićeva, ki opozarja, da je soočanje z zločini iz preteklosti nujno: »Brez tega ni napredka.«

Napredek za NBB prihaja počasi, a z gotovostjo; približno ducat ovadb, ki so jih vložili zoper družine zaradi trgovine z ljudmi oziroma dojenčki, še ni obravnavanih. Pojavljajo se novi primeri – tako staršev, ki iščejo ukradene novorojence, kot otrok, ki iščejo biološke starše. O tem, kako učinkovita je pravica proti zdravnikom, javnim uslužbencem iz nekdanjih CSD in drugim uradnim osebam, še ni podatkov. Dogajajo pa se srečanja otrok in staršev, ki desetletja niso vedeli drugi za druge. Resnica je za nekatere pozna in težka, namesto dokončnih odgovorov pa lahko odpira nova vprašanja. A Jankovićeva je iskrena in prepričana: »Vsak otrok bi moral vedeti, kdo so njegovi biološki starši.«

Poleg zdravnikov so bili v trgovino z otroki vpleteni uslužbenci centrov za socialno delo.

V jutrišnji izdaji Slovenskih novic bomo razkrili še več ukradenih otrok, ki so bili iz slovenskih porodnišnic prodani staršem z območja nekdanje Jugoslavije. Svoje resnične korenine so odkrili prav zaradi dela Jankovićeve in NBB.
 

Nadaljevanje zgodbe o ukradenih otrocih sledi v četrtkovi izdaji Slovenskih novic.

Deli s prijatelji