HIŠNE PREISKAVE

Zapornik švercal migrante

Razkrita kriminalna združba s Celjskega, ki je prepeljala 279 prebežnikov. Eden od osumljencev je med vikendi prestajal zaporno kazen!
Fotografija: Pri Stefanu Ašaninu naj bi ob aretaciji našli pištolo. FOTO: Facebook
Odpri galerijo
Pri Stefanu Ašaninu naj bi ob aretaciji našli pištolo. FOTO: Facebook

CELJE – V knežjem mestu so na različnih lokacijah pripadnike posebnih policijskih enot, kiso (ter Velenju in Žalcu) opravljali hišne preiskave in aretacije članov kriminalne združbe. Ta naj bi se od konca lanskega leta do predvčerajšnjim ukvarjala s prevažanjem ilegalnih migrantov s Hrvaške prek Slovenije, nato pa največkrat v Italijo. »Uspelo nam je dokazati, da so organizirali prevoze skupaj 279 migrantov,« je bil dan po aretaciji prepričan Damjan Turk, vodja kriminalistov na celjski policijski upravi.

Tako je celjska združba tihotapila migrante v Slovenijo in prek nje. FOTO: PU Celje
Tako je celjska združba tihotapila migrante v Slovenijo in prek nje. FOTO: PU Celje
Tako je več zamaskiranih policistov s puškami v rokah skočilo na 30-letnega Celjana, po naših preverjenih podatkih Stefana Ašanina, ko se je hotel ta ravno odpeljati s svojim mercedesom s parkirišča pred blokom, v katerem biva. O Ašaninu smo v Novicah že pisali: v okolici Velenjskega jezera so neznanci avgusta 2016 streljali na njegovo vozilo, Aške, kot ga kličejo znanci, pa jo je takrat odnesel brez posledic. Marca letos naj bi ga lovili v okolici švicarskega mesta Zürich.

Tokrat naj bi pred blokom v Celju prav pri njem našli pištolo z naboji, ki naj bi jo imel za pasom. Pri drugem preiskovanem iz združbe so orožje našli doma, policija pa pravi, da je šlo za »resno in nevarno kriminalno združbo«. Toda vse aretacije niso potekale tako gladko.
 

Vklenili napačnega


V kavarni in slaščičarni celjske knjižnice Miško Knjižko je nekaj maskirancev obkrožilo enega izmed gostov, ki je mirno pil svojo kavo, ga vklenilo in položilo na tla. A ko so ga vprašali, kako mu je ime, je bil možakar prepričan, da gre za pomoto. Gosta slaščičarne je napačno identificiral policist, zamenjal ga je z enim od domnevnih organizatorjev tihotapljenja migrantov, po naših podatkih Dejana Pušonjića.

Ta je lani prek facebooka v hrvaškem mestecu Omiš oddajal dva manjša in pet večjih apartmajev, ki sploh niso bili njegovi. Lani je tako od nekaj žrtev izmolzel dobrega tisočaka, bistveno več naj bi v žep kanilo od migrantov: prevozniki so dobili 250–500 evrov za prepeljanega prebežnika, slednji pa so plačali med dva in tri tisoč evrov za prevoz. Za vse skupaj naj bi združba realizirala nekje med 558–837.000 evrov prihodkov. Matematika je bila sila donosna, zato so bila dovoljena praktično vsa sredstva.

S prikritimi varnostnimi ukrepi pa tudi med akcijami in aretacijami so policisti ugotovili: prevozniki so bile pretežno osebe s socialnega dna, tudi odvisniki od drog (enkrat so prestregli celo drogiranega voznika), več voznikov sploh ni imelo vozniškega dovoljenja.

Migrante so prevažali v osebnih, kombiniranih vozilih ali z avtodomi (v slednjem so namesto šest registriranih oseb prevažali celo 24 migrantov). Uporabljali so izvidnike in bežali pred policijskimi preganjalci ter migrante spravili tudi v smrtno nevarnost. Predvsem pa je zanimivo dejstvo, da naj bi Pušonjić kazniva dejanja tihotapstva izvajal kar med – prestajanjem zaporne kazni!
 

Našli tudi mamila


S celjske policije jih bodo danes privedli pred preiskovalnega sodnika. FOTO: Igor Mali
S celjske policije jih bodo danes privedli pred preiskovalnega sodnika. FOTO: Igor Mali
Policijska preiskava se je namreč začela decembra, vmes pa naj bi ugotovili, da je med storilci tudi Pušonjić. »Eden izmed organizatorjev je bil med prestajanjem alternativne zaporne kazni med vikendi v zaporu, v preostalem času pa je izvrševal kazniva dejanja,« je povedal tudi Turk. Doslej je jasno, da je bila slovenska združba (katere pripadniki živijo na območju celjske policijske uprave, dejanja pa so izvrševali tudi oziroma predvsem drugod) del širše družbe. »Sodelovala je z organizatorji iz tujine, tu se zadeve še preiskujejo,« je nedovršenost pojasnil šef celjskih kriminalistov.

Ob orožju so policisti odkrili manjše količine mamil, zaradi prometa z njimi bodo ovadili pet oseb. Sicer pa je policija v 13 primerih tihotapljenja migrantov obravnavala 15 ljudi, zdaj pa naj bi zaradi tihotapljenja migrantov po naših podatkih ovadila Ašanina, Pušonjića in še osem oseb, starih od 22 do 37 let. Še vedno iščejo enega izmed deseterice.

»Smo v kontaktu s tujimi varnostnimi organi,« je skopo potrdil Turk in omenjene preiskovance označil takole: »Nihče od njih ni povprečno pošten, vsi so stari znanci policije. Tudi vseh ne obravnavamo prvič zaradi tihotapstva.« 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije