PREPRODAJA?

Zapornik na Dobu v kondomu švercal tablete

Izvedenec bo ocenil, ali bi bila tolikšna količina steroidov namenjena nadaljnji prodaji ali pa bi jih Andrej Prašnikar porabil zase.
Fotografija: Andrej Prašnikar pravi, da z zavitkom tablet nima nič. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Andrej Prašnikar pravi, da z zavitkom tablet nima nič. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Kondomi so sila uporabna stvar, ne le za mesene užitke, ampak so očitno zaradi materialov, iz katerih so narejeni, odlična embalaža, ki prenese veliko več, kot si lahko predstavljamo. Tako je na primer mogoče v enega spraviti kar 400 tablet, to je dokazano v praksi, ki pa se je nekoliko zalomila, saj so kondom, napolnjen s takšnimi anaboličnimi steroidi, ki so pri nas prepovedane snovi, prestregli pravosodni policisti v našem največjem zaporu, na Dobu torej.

Posnela ga je kamera

Kdo vse bi v zaporu pridobival mišice s steroidi? FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Kdo vse bi v zaporu pridobival mišice s steroidi? FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Zgodilo se je pred dobrimi štirimi leti, ko je bil v našem največjem zaporu zaprt tudi Andrej Prašnikar iz Trbovelj, ki je zdaj že na prostosti in živi zgledno življenje, je tudi zaposlen, čeprav je v preteklosti večkrat prestopil meje zakona, njegov kazenski list pa je dolg, kar osem strani je popisanih, na njem so zabeleženi različni grehi, od goljufije do zatajitve, tatvin in podobnega.

Tistega 11. julija 2015 je v zapor dobil obisk. Ker je bil zaradi preteklosti bolj pod drobnogledom pravosodnih policistov, so ga po obisku seznanili z dejstvom, da bodo pri njem opravili osebni pregled. V prvi oddelek ga je pospremil en paznik in je tik pred vhodom stopil pred obsojenca, tako da je za hip umaknil oči z njega, saj je moral pritisniti tipko domofona pri vratih, da so se ta odprla. A dogajanje pred vrati je posnela nadzorna kamera, s posnetkov katere je bilo vidno, da je Prašnikar ves čas držal roko v žepu, tik pred vrati pa jo potegnil iz hlač in zamahnil z njo za hrbtom. Da je zamahnil z roko, je zaznal tudi paznik, ki ga je spremljal, a je Prašnikar na vprašanje, kaj je odvrgel, odvrnil, da nič.


Pazniki so potem ob vratih na tleh našli zavitek v foliji, v njem pa kondom s tabletami. Šlo je za 400 tablet. Sto jih je imelo logo SP in so vsebovale aktivno snov oksandrolon, 300 pa je bilo takšnih, ki so vsebovale snov stanozolol. Tako oksandrolon kot stanozolol sta substanci, ki sta po zakonu o ratifikaciji Mednarodne konvencije proti uporabi nedovoljenih snovi v športu in listi prepovedanih snovi in postopkov razvrščeni v skupino S1.1.a, med eksogene anabolične androgene steroide, torej med prepovedane snovi. Ker so našli zavitek, pazniki pri Prašnikarju niti niso opravili osebnega pregleda.

Je hotel veliko mišic?

Prašnikar se je v preiskavi zagovarjal z molkom, tožilka je zanj na predobravnavnem naroku v primeru priznanja predlagala eno leto zapora, a je krivdo zanikal, na obravnavi pa je povedal, da z najdenim zavitkom zdravil nima nič. Je pa na zadnji obravnavi njegov zagovornik Luka Žiberna predlagal zaslišanje izvedenca za prepovedane snovi v športu, ki naj se opredeli do jemanja zaseženih snovi, do običajnih količin teh snovi za posamezne kure v praksi oziroma do količin, ki jih jemljejo posamezniki, ki poskušajo na hitro pridobiti mišično maso. Prav tako od izvedenca pričakuje odgovor, ali je možno zasežene snovi v drugih evropskih državah kupiti legalno in kakšna je cena na trgu. »S tem bi ugotovili, ali so izpolnjeni zakonski znaki kaznivega dejanja, da je zasežena količina steroidov takšna, da je bila namenjena prodaji ali dajanju v promet ali je šlo le za lastno uporabo,« je navedel odvetnik Žiberna, s predlogom pa se je strinjala tudi sodnica Mojca Hode, ki je že sama razmišljala o izvedencu. Posest teh snovi za lastno porabo namreč ni kaznivo dejanje, prodaja pa je. Sojenje se bo nadaljevalo februarja prihodnje leto.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije