ZAPLETI

Zaplet, kakršnega še ni bilo: ponaredil je policistov podpis

Objavljeno 07. november 2019 17.16 | Posodobljeno 07. november 2019 17.16 | Piše: Tomica Šuljić

V litijski stranki Desus so na zadnjih volitvah delali po domače. Miha Jančar hoče nadaljevati kot samostojni svetnik.

Miha Jančar FOTO: Youtube
LITIJA – Pred minulimi prazniki smo v Nedeljskih novicah objavili zelo nenavadno (pred)volilno zgodbo z lanskih lokalnih volitev, ki se v litijski občinski organizaciji stranke Desus že leto dni zapleta. Vse pa se je začelo z vabilom 43-letnemu Mihi Jančarju, poklicnemu pripadniku policije, naj nastopi na kandidacijski listi stranke »za vse generacije«, kot pravi slogan Karla Erjavca in njegove politične druščine. Jančar je znan obraz v litijskem delu Zasavja, saj je tudi poveljnik gasilske zveze, pred desetletjem ga je takratna notranja ministrica Katarina Kresal odlikovala z medaljo za hrabrost in požrtvovalnost, saj je rešil človeka iz vozila v vodi. Na lokalnih volitvah je bil v občinski svet izvoljen s preferenčnimi glasovi, po volitvah so se začele težave.

Ponaredek prinesel podpredsednik!

image
Jančarja na skrajni levi je leta 2010 odlikovala tudi Katarina Kresal. FOTO: Policija
Kot smo že razkrili, so po volitvah v litijskem Desusu ugotovili, da pristopna izjava v stranko z Jančarjevimi podatki in Jančarjevim podpisom ni pristna, saj je podpis na obrazcu ponarejen! Jančar kot pripadnik policije ne more biti član politične stranke, saj mu to prepoveduje ustava. Ponareditev policistovega podpisa je v naslednjih mesecih prinesla dodatne zaplete med izvoljencem in litijskim Desusom, slednji so namreč naknadno ugotovili, da je Jančarjevo pristopno izjavo v stranko »podpisal član kandidacijske komisije, ki je oblikovala listo kandidatov v volilni enoti,« kot je ugotovitve zapisal predsednik litijskega Desusovega odbora Milan Zmrzlak v mnenju njihove statutarne komisije julija letos.

2018. so izvolili Jančarja za občinskega svetnika.

Že prvi zaplet, torej ponareditev podpisa policista za sodelovanje na volitvah, je verjetno unikum naših lokalnih volitev. A kdo bi si sploh upal ponarediti policistov podpis? V dveh dokumentih, ki so nam bili dosegljivi in se nanašajo na Jančarjevo kandidaturo, se pojavlja sum oziroma obtožbe zoper (po naših podatkih še vedno aktualnega) podpredsednika litijskega Desusa Leopolda Žnideršiča, ki je v Desusu dolga leta in je bil prej celo predsednik litijskega odbora stranke! Poklicali smo ga, da preverimo trditve, njegovo pojasnilo pa nas je presenetilo.

image
V litijskem odboru Desusa so iz ponarejenega podpisa dobili zaplet s svetnikom. FOTO: Desus

Danes 69-letnik pravi, da ni predstavnik za stike z javnostmi, a je nadaljeval: »Vam tudi lahko povem, kako se je to zgodilo, žal.« Seveda smo mu pozorno prisluhnili, ko je pojasnil, da Jančarja pozna dolgo in da ve, da je bil »v policiji ter da je potem študiral«. Tukaj smo morali preveriti navedbo našega vira, da je Žnideršič tudi sam nekdanji delavec ministrstva za notranje zadeve oziroma (v prejšnji državi) sekretariata za notranje zadeve: »Tudi bivši delavec MNZ sem, ja.«

Jaz sem izpolnil obrazce!

image
Žnideršič je v pogovoru za Novice priznal, da je izpolnil obrazec. FOTO: Dejan Javornik
Žnideršič pojasnjuje, da je po telefonu vprašal Jančarja, ali je pripravljen kandidirati: »Rekel je 'Sem.' Takrat je bil v tujini, njegova mama mi je posredovala njegove podatke, jaz pa sem komplet speljal dokumentacijo za občinske volitve za svetnika,« zatrdi Žnideršič, ki pojasni nadaljevanje: »Ko je prišel iz tujine, sem mu dal v podpis pristopno izjavo, pa je rekel 'Tega ne morem podpisati, sem na takem mestu.' Pošteno je rekel, da se tega nisva menila,« vse bolj prevzema krivdo nase Žnideršič.

Ko ga povprašamo, kdo je ponaredil podpis, odvrne: »Mama mi je dala podatke, jaz pa sem obrazce izpolnil.« Jančarju je nekdo tudi plačal članarino v Desusu za leti 2018 in 2019; tudi tokrat Žnideršič ničesar ne skriva: »Tudi članarino sem plačal, v dobri veri. Bilo je to absolutno nenamerno narejeno.« Dodaja še, da mu je glede Jančarja »žal, ker ima zdaj probleme v službi. Ta zadeva se je tako zgodila, žal mi je, odgovornost absolutno prevzamem nase, bilo pa je zelo spontano.«

Iz Jančarjeve službe – torej s policije – so že konec prejšnjega meseca pojasnili, kaj so izvedeli po pogovoru s svojim zaposlenim: Vesna Drole, vodja sektorja za odnose z javnostmi pri Generalni policijski upravi, je pojasnila, da jim je Jančar potrdil, da ni podpisal pristopne izjave ter da bo lokalno politično kariero nadaljeval kot neodvisni svetnik. Na Desusovi spletni strani ga še vedno štejejo za svojega.

Ta zadeva se je tako zgodila, žal mi je, odgovornost absolutno prevzamem nase, bilo pa je zelo spontano.

Jančar je v pogovoru za Slovenske novice dejal, da mu je bila pristopna izjava s ponarejenim podpisom večkrat očitana, a nikoli pokazana. Droletova pa je zapisala: »Če se bo potrdilo, da taka pristopna izjava obstaja, bo zaposleni podal kazensko ovadbo zaradi ponareditve njegovega podpisa.« Jančar in Žnideršič bosta tako lahko svojo resnicoljubnost izkazala tudi v (pred)kazenskem postopku. 
Deli s prijatelji