LJUBEZENSKE PREVARE

Zaljubljena prevarantu nakazala 62 tisočakov

Število izsiljevanj in ljubezenskih prevar je v enem letu poskočilo za 400 odstotkov.
Fotografija: Na spletu se lahko vsakdo predstavlja kot princ na belem konju. FOTO: Shutterstock
Odpri galerijo
Na spletu se lahko vsakdo predstavlja kot princ na belem konju. FOTO: Shutterstock

LJUBLJANA – Splet je med drugim tudi odlična priložnost za takšne in drugačne nepridiprave, da nezakonito pridejo do denarja. Vse pogostejše tudi pri nas je spolno izsiljevanje ('seksizsiljevanje' – angl. sextorting), ko žrtve izsiljujejo z intimnimi posnetki. V zadnjem letu se je to povečalo kar za 400 odstotkov.

Začne se denimo tako, da na facebooku neznanka z izzivalno profilno sliko pošlje prošnjo za prijateljstvo in prične pogovor. Z žrtvijo začne koketirati in jo prepričuje, naj se sleče pred spletno kamero. Ko prejme intimni posnetek ali fotografije, začne izsiljevati, da bo posnetek poslala vsem prijateljem in družini, če ji ne bo nakazala denarja. Ko je denar nakazan, sledijo vedno nove zahteve ...

Ljubezenske prevare pa se običajno začnejo tako, da kriminalci postavijo lažen profil z lepimi slikami, največkrat na facebooku ali instagramu, nato pošljejo prošnjo za prijateljstvo ter pričnejo pogovor in razkrijejo svojo tragično življenjsko zgodbo – so osamljeni marinci, ovdoveli zdravniki z majhnimi otroki, človekoljubni delavci ... Ko vzpostavijo zaupen odnos, pričnejo prosjačiti za denar.

Primer ljubezenske prevare si lahko ogledate tukaj:


Leta 2017 je bilo po podatkih Nacionalnega odzivnega centra za kibernetsko varnost SI-CERT takšnih primerov 69, lani pa kar 275, poroča spletni portal Varni na internetu. V povprečju je žrtev ljubezenske prevare nakazala 12.377 evrov. Lani je povprečno oškodovanje znašalo 9120 evrov. Najvišja prijavljena škoda v ljubezenski prevari je bila celo 62.000 evrov.

Kako ukrepati?

Če na spletu z vami kontaktirajo neznanci, bodite zelo previdni. FOTO: Shutterstock
Če na spletu z vami kontaktirajo neznanci, bodite zelo previdni. FOTO: Shutterstock
Policija in strokovnjaki za varnost na spletu svetujejo, kako ukrepati v treh korakih.
1. Ne sprejemajte prošenj za prijateljstvo od popolnih neznancev. Vsakdo lahko z nekaj kliki, izmišljenim imenom in ukradenimi fotografijami hitro ustvari lažen profil, zato ne sprejemajte prošenj za prijateljstvo od popolnih neznancev. Če oseba, ki ste jo spoznali na facebooku, prosi za nakazilo denarja, je verjetno goljuf!

2. Nikoli in nikdar ne pristanite na izmenjavo intimnih posnetkov z neznanko ali neznancem, ki ste ga spoznali prek spleta. Za lepo profilno sliko se lahko skriva kdor koli, in vse, kar pošljete ali pokažete morebitnemu izsiljevalcu, bo ta lahko uporabil proti vam. Če ste žrtev izsiljevanja, nemudoma in v celoti prekinite vso komunikacijo z izsiljevalci. Nikakor jim ne nakazujte denarja!

3. Spletni goljufi se igrajo z našimi strahovi tudi v primerih, ko vemo, da nismo naredili nič spornega. Ne nasedajte na lažne grožnje, če dobite e-pošto, ki trdi, da je vaš računalnik okužen z virusom, ki vas je prek kamere posnel pri masturbiranju, sedaj pa bo posnetek poslal vsem vašim znancem. Goljufi tako želijo z lažnimi grožnjami izsiliti plačilo v eni izmed kriptovalut. Če prejmete tako sporočilo, ga obravnavajte kot neželeno e-pošto in kliknite gumb »izbriši sporočilo« oz. »prijavi vsiljeno pošto«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije