FURS

Za 36.000 litrov plinskega olja je 'pozabil' plačati 16.393 evrov trošarine

Finančna uprava RS je 16. avgusta 2023 v finančni preiskavi zasegla 36.019 litrov plinskega olja, za katerega niso plačali trošarine v višini 16.393 evrov.
Fotografija: Plinsko olje je iz Slovaške pripeljal v Slovenijo. FOTO: Furs
Odpri galerijo
Plinsko olje je iz Slovaške pripeljal v Slovenijo. FOTO: Furs

Finančna preiskava je bila izvedena v sodelovanju z davčniki iz Slovaške in Madžarske v okviru Evropske multidisciplinarne platforme za boj proti kriminalnim grožnjam (European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats – EMPACT), kjer eno od prioritet predstavlja tudi kriminaliteta na področju trošarinskih obveznosti.

Iz Slovaške je bila v cisterni s slovaškimi registrskimi oznakami v Slovenijo napotena pošiljka dejanskega energenta, čeprav je po navedbah v dokumentih šlo za protikorozijsko zaščitno sredstvo (dizajnersko gorivo, pojasnilo spodaj). Pošiljka je bila namenjena slovenskemu prejemniku, ki ne razpolaga z ustrezno infrastrukturo za trgovanje in hrambo energentov, ampak ima pri nas zgolj sedež družbe z nabiralnikom. Med preiskavo je bilo ugotovljeno, da je bil del pošiljke prečrpan na bencinskem servisu v podzemni rezervoar z oznako za gorivo D2.

Laboratorijska analiza vzorcev, odvzetih pri zasegu, je potrdila sum, da gre za plinsko olje, sicer z vsebnostjo tako imenovanega oxo olja, ki pa se šteje za trošarinski izdelek, za katerega ob vnosu v Slovenijo ni bila obračunana trošarina.

Finančna preiskava se nadaljuje, storilec pa bo obravnavan v prekrškovnem postopku. O sumu morebitnih kršitev so bili obveščeni tudi nekateri drugi pristojni organi.

Dodajamo, da v Sloveniji, podobno kot v celotni Evropski uniji, že nekaj časa zaznavamo posebno tipologijo goljufij na področju goriv. Gre za dizajnerska goriva, ko se plinsko olje zmeša z drugimi dodatnimi spojinami tako, da se spremenijo končne fizikalne lastnosti izdelka. Na ta način zmešan izdelek ne zapade v trošarinski režim in se zanj ne plača trošarinskih dajatev, lahko pa se uporablja za pogon. Pri tem pa ne gre zgolj za utajene dajatve, ampak tudi okoljsko problematiko.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije