Z gasilskih uric na požar

V dveh tednih so v občini Šentjernej izbruhnili kar trije dimniški požari. Hudorovičevi so hvaležni gasilcem, ki so prišli zelo hitro.
Fotografija: Zaradi dimnika je kaj hitro lahko ogenj v strehi. Slika je ilustrativna. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Zaradi dimnika je kaj hitro lahko ogenj v strehi. Slika je ilustrativna. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Kurilna sezona je na vrhuncu in to občutijo tudi gasilci, saj si morajo pogosteje nadeti gasilska oblačila ter odhiteti na pomoč. Samo člani osrednjega gasilskega društva v občini Šentjernej, PGD Šentjernej, so v dveh tednih kar trikrat reševali domove, in to vse zaradi pregretih dimnikov oziroma dimniških požarov. Tako je gorelo zadnjo nedeljo v letu na Dobravici, drugi dan novega leta je zagorela starejša hiša na Javorovici in le hitremu posredovanju gasilcev gre zahvala, da ni nastala večja škoda, v torek okoli šestih zvečer pa so morali gasiti na Rojah pri Hudorovičevih.


Zaradi dimnika je kaj hitro lahko ogenj v strehi. Slika je ilustrativna. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Zaradi dimnika je kaj hitro lahko ogenj v strehi. Slika je ilustrativna. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

»Ko sem bila v kopalnici, sem zaslišala pokanje, očitno je od vročine že pokala opeka na strehi, sočasno pa so ogenj iz dimnika in strehe opazili sosedje in takoj priskočili na pomoč,« je povedala Pamela, žena Martina Tirana, ki v tej hiši živi z dvema malčkoma in Martinovo mamo Berto Hudorovič. »Takoj smo se sami lotili gašenja tako z vedri kot cevmi. Zunaj imamo namreč pipo, tako da smo potegnili vodo in začeli gasiti, ampak nismo bili uspešni,« sta razlagala Martin in njegov brat Vinko, oba še kako hvaležna domačim gasilcem, ki so bili res hitro na kraju požara, saj so s hitrim posredovanjem preprečili, da ni zagorelo celo ostrešje hiše, velike 20 krat 15 metrov. Po poročanju Regijskega centra za obveščanje Novo mesto je ogenj poškodoval 10 kvadratnih metrov ostrešja, očitno pa je, da je bil vzrok požara dimnik. Gasilci so bili toliko hitrejši tudi zato, ker so bili popoldne v gasilskem domu, saj se redno srečujejo vsak teden, za mladi rod gasilcev pripravljajo gasilske urice.

»Ob tej priložnosti svetujem občanom, da poskrbijo za dimnike in kurilne naprave, ti morajo biti brezhibni. Dimnikarji naj redno pregledujejo stanje dimnikov in peči, hkrati pa morajo biti občani tudi sami pozorni na morebitno gorenje v dimniku,« opozarja Aleš Muren, poveljnik PGD Šentjernej. Pri dimniških požarih, ko zagorijo saje, namreč nastajajo zelo visoke temperature, ki segrevajo stene dimnika, vročina pa lahko povzroči vžig bližnjih predmetov, še posebno lesene konstrukcije, ki je v bližini. Požar najprej opazimo zunaj stavbe, na vrhu dimnika, spremljata pa ga tudi vse glasnejše prasketanje in bobnenje v njem. Takšno stanje zahteva ukrepanje. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije