KONEC PREISKAVE

Vzgojitelj opran očitkov

Policisti so preiskali prijavo neprimernega vedenja v vrtcu. Elementov kaznivega dejanja niso našli.
Fotografija: Spolni napadi na mladoletnike so v Pomurju žal precej pogosti. FOTO: Guliver/getty Images
Odpri galerijo
Spolni napadi na mladoletnike so v Pomurju žal precej pogosti. FOTO: Guliver/getty Images

MURSKA SOBOTA – Pred približno dvema mesecema je v javnost pricurljala novica, da policija obravnava neprimerno vedenje v enem izmed pomurskih vrtcev. Mnogi so takrat menili, da gre za nov primer pedofilije, ki na skrajnem severovzhodu države žal ni redkost. Pomurski kriminalisti in policisti so medtem končali preiskavo vzgojitelja, ki naj bi se otrok dotikal na neprimeren način, a elementov kaznivega dejanja niso ugotovili.
Spolni napadi na mladoletnike so v Pomurju žal precej pogosti. FOTO: Guliver/getty Images
Spolni napadi na mladoletnike so v Pomurju žal precej pogosti. FOTO: Guliver/getty Images


Da je preiskava uspešno končana, je potrdila tudi tiskovna predstavnica soboških policistov Suzana Rauš: »V zvezi s prijavo spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, ki smo jo prejeli marca iz ene od osnovnih šol v Pomurju, kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Murska Sobota z zbiranjem obvestil niso ugotovili elementov kaznivega dejanja. Zadeva je bila zaključena s poročilom, poslanim na Okrožno državno tožilstvo v Murski Soboti.«


Tokrat se je torej vse dobro končalo, kar je v Pomurju sicer bolj izjema kot pravilo. Podrobno smo že pisali o tem, da so policisti med minulimi božično-novoletnimi prazniki obravnavali 23-letnika, ki je v občini Puconci spolno zlorabil deset let mlajšo nečakinjo – ta je bila njegova žrtev že pet let prej, ko je imela vsega osem let! Obsojen je bil na slabih šest let zapora in zdaj v priporu čaka na pravnomočnost sodbe.

Že lani so policisti ovadili člana stranke SDS Stanka Recka z Dolnjih Slavečev, ker so pri njem našli nedovoljene fotografije in posnetke otrok in mladoletnikov. Na domu poslanskega kandidata so opravili kar dve hišni preiskavi, na njegovem zasebnem računalniku pa našli več datotek z domnevnimi spolnimi zlorabami otrok. Sojenje je steklo, a obtoženi na predobravnavnem naroku krivde ni priznal. Če mu jo dokažejo, mu grozi od pol leta do osem leti zaporne kazni.


»Pedofilija je zame najbolj nagnusen zločin – je takšne vrste umor, ki pusti otroka ali mladostnika pri življenju, vendar v njem ubije psihično in duhovno življenje. Tisti, ki zlorabljajo otroke in mladostnike, so zelo inteligentni in prepričljivi, saj se znajo sprenevedati in se sami sebi ter ljudem smilijo. Tako resnične žrtve v očeh mnogih postanejo napadalci, zato padejo v nemilost okolice.

Seveda je tudi veliko lažnih obtožb namišljenih žrtev, ki si od lažnih prijav obetajo koristi. Kdo naj komu še verjame? Gre za boj proti pedofiliji – ali tudi lov na čarovnice?« se je te teme po razpravi papeža in kardinalov o spolni zlorabi otrok dotaknil murskosoboški škof Peter Štumpf

Več iz te teme:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije