NAPAD

Volkovi napadli na šolski poti

Objavljeno 28. september 2019 07.07 | Posodobljeno 28. september 2019 07.07 | Piše: Špela Ankele

Rejec Simon Šubic se boji predvsem za varnost otrok. Oslička so zveri požrle, oslici je skrajšal muke lovec.

Domačini se bojijo novih napadov volkov. FOTO: Guliver/Getty Images
DAVČA – »Zjutraj so se oslički še pasli na travniku, ki je od ene od davških domačij oddaljen le kakih 50 metrov, do druge pa približno dvakrat toliko. Popoldne, okoli 15. ure, osličkov ni bilo več. Šli smo pogledat in naleteli na pokol.« Takole nam je v četrtek zvečer, nekaj ur po napadu volkov v Davči, povedal rejec Simon Šubic. Njegov glas je bil nemočen, žalosten in strt.
 

Od oslička ostala le glava


"Oslici so volkovi nagrizli stegno in zadnjico. Reva je bila, ko smo prišli do nje, še živa. Ni nam preostalo drugega kot to, da smo poklicali lovca, ki ji je skrajšal muke. Oslička so volkovi pojedli skoraj celega, samo še glava je ostala," je prizore opisal Simon Šubic.
image
Takole je Simon Šubic lani pozimi iz hleva peljal enega od svojih konj. FOTO: Špela Ankele

Z družino živi na odročni davški domačiji Pr' Bregarju, ki stoji na 900 nadmorskih metrih. Do tega tedna je imel pet oslic in štiri konje – ko smo domačijo obiskali lani pozimi, so nastale prekrasne fotografije razigranih konj, v ozadju pa zasnežena gozdnata pobočja, ki se strmo spuščajo v dolino.
Trije tropi volkov
Marko Gasser, član delovne skupine za spremljanje politike upravljanja z velikimi zvermi, ki deluje pod okriljem ministrstva za okolje in prostor, ocenjuje, da se na širšem območju Davče gibajo trije tropi volkov: "V Železnikih sta trenutno dva tropa, tako imenovani jelovški in davški, ki se giblje na meji treh občin. V enem tropu je 11 osebkov, v drugem 8. Potem je tu še en trop, ki se giblje na območju Bohinja in Soriške planine. Ta je v nastajanju in je manjši." Občine Železniki, Gorenja vas - Poljane in Cerkno so vložile dve vlogi za izredni odstrel volkov. Prvo dovoljenje za izredni odstrel je bilo izdano konec julija. Ta mesec so na območju Gorenjih Novakov odstrelili enega od volkov. Predvidoma v prihodnjih dneh bo izdana še druga odločba za izredni odstrel. Širše hribovsko območje Davče je naseljeno, tu so tako vasi kot tudi posamezne odročne domačije. "Strokovnjake in politike želimo prepričati, da naše območje ni primerno okolje za trop volkov," še pravi Marko Gasser.


Ta teden se je skupaj z nesrečnima osličkoma pasla tudi ena od kobil, ki so doma na domačiji Pr' Bregarju, medtem ko so bile preostale štiri oslice na paši drugje. Lastnik Simon Šubic ocenjuje: "Kobile volkovi niso poškodovali, se pa po napadu zelo boji. To je bila kobila, ki sem jo uporabljal tudi za jahanje, a od tega tedna to verjetno ne bo več mogoče, saj je preveč prestrašena."
 

Letos že več napadov


Kot pravi, se letos napadi volkov na tem območju vrstijo: "Spomladi so v Davči napadli žrebe. Kobila, ki se je pasla skupaj z njim, se je prestrašena zatekla do bližnje domačije, kjer se je zataknila med drvarnico in hišo. K sreči ji ni bilo hudega."
Za 160.000 evrov škode
Miha Marenče z Zavoda za gozdove Slovenije je pojasnil, da so letos do konca avgusta zabeležili 239 primerov škode na rejnih živalih od volka, kar je podobno kot v preteklih letih, njihova ocenjena vrednost pa letos znaša okoli 160.000 evrov. Dodal je, da je število takšnih vrst škode "po letu 2010, ko smo v Sloveniji začeli intenzivneje uporabljati zaščitne ukrepe (visoke elektromreže, pastirske pse), začelo upadati". Na vprašanje, ali katera območja v Sloveniji letos izstopajo po številu napadov volka, je odgovoril, da je največ takšnih primerov na območju Kočevskega in na Notranjskem, sledita severna Primorska in Gorenjska, kjer so letos zaznali nenadno in obsežno širjenje populacije te zveri: "Poleg uvajanja zaščite pašnih živali, kjer je ta izvedljiva, je zato še posebno na tem območju strokovno načrtovan odstrel volka pomemben ukrep za vzdrževanje strpnosti ljudi do velikih zveri, ohranjanja podeželja in s tem tudi za zagotavljanje dolgoročnega varstva volka."


Prav tako letos spomladi, nadaljuje sogovornik, so volkovi strgali dva ponija, nedavno so se spravili še na 250-kilogramskega bika, ki so ga ujeli v kotanjo in pogrizli.

A to še ni vse: nedaleč od Davče, na območju Dolenjih Novakov, so po napadu na konja ta mesec odstrelili volka, o čemer smo že poročali. Tu so letos spomladi volkovi že pokončali tele in poškodovali kravo, še pred tem so ugonobili nekaj koz.
Reva je bila, ko smo prišli do nje, še živa. Ni nam preostalo drugega kot to, da smo poklicali lovca.


V največji slovenski vasi, kjer na razpršenih hribovskih domačijah nad Železniki živi okoli 250 prebivalcev, se bojijo. Pojasnijo, da tudi zato, ker so volkovi ta teden napadli le kakih 30 metrov od kraja, kjer pelje šolska pot. "Tam mimo gre vsako jutro šest otrok, da zgodaj zjutraj pridejo do avtobusa, ki jih odpelje do šole," strahove, ki od tega tedna pestijo prebivalce najbolj razpotegnjene vasi, opiše Simon Šubic. 
Deli s prijatelji