CERKVENI HOLDING

Vodilne v Zvonovih bi poslali v zapor

Na višjem sodišču o očitkih četverici vodilnih v propadlih cerkvenih holdingih.
Fotografija: Višji sodniki bodo sodbo izdali v pisni obliki. FOTO: Leon Vidic
Odpri galerijo
Višji sodniki bodo sodbo izdali v pisni obliki. FOTO: Leon Vidic

Na mariborskem višjem sodišču so izpeljali javno obravnavo v pritožbeni zadevi zoper oprostilno sodbo, ki jo je tamkajšnje okrožno sodišče maja lani izreklo četverici nekdanjih vodilnih v propadlih cerkvenih holdingih Zvon. S sodbo se ne strinja specializirano državno tožilstvo, ki jim očita zlorabo položaja pri nakupu delnic Luke Zadar leta 2007.

Senat mariborskega okrožnega sodišča pod vodstvom Danile Dobčnik Šošterič je Ljuba Pečeta, Simona Zdolška, Franca Ješovnika in Matejo Vidnar Stiplošek na prvi stopnji oprostil obtožb, a je takrat vseeno podaljšal prepoved razpolaganja z omenjenim premoženjem. Maja letos je sodišče zamrznitev premoženja podaljšalo še za leto dni.

Senat okrožnega sodišča je v sodbi pojasnil, da so oprostilno sodbo morali izreči, ker kljub obsežnemu dokaznemu postopku tožilstvo ni uspelo dokazati trditev, da so obtoženi že ob sklenitvi 17,5 milijona evrov visokega posojila Zvonov projektni družbi I. J. storitve za nakup delnic vedeli, da je ta prezadolžena in ji nikoli ne bo uspelo vrniti posojila.

Da je bila omenjena družba, s strani Zvonov angažirana za sklenitev nakupa večinskega deleža hrvaške luke, dejansko zgolj projektna, naj bi po njihovem potrdil tudi finančni izvedenec Drago Dubrovski, o tem pa so spregovorile tudi nekatere priče, zaposlene znotraj gospodarstva mariborske nadškofije.

Je pa senat dopustil možnost, da bi ob stečaju omenjene projektne družbe leta 2013 lahko nastalo oškodovanje upnikov, zlasti na račun obeh holdingov Zvon, saj omenjeno premoženje ni pristalo v njuni stečajni masi, temveč po nekaj verižnih poslih v lasti podjetja Dilucolo, ki je bilo v lasti mariborskega taksista Danijela Robnika.

Prav zato formalni lastnik z delnicami pristanišča, ki je sicer po dokapitalizaciji že nekaj časa v večinski lasti kitajskih vlagateljev, do konca postopka ne more razpolagati niti uveljavljati svoje volje na skupščini.

Specializirani državni tožilec Iztok Krumpak je za četverico obtoženih terjal zaporne kazni. Za prvoobtoženega nekdanjega člana uprave Zvon dva Ljuba Pečeta je predlagal pet let zapora, za Zdolška in Ješovnika po tri, za Vidnar Stiploškovo pa dve leti zapora. Na višjem sodišču je pritožbo včeraj predstavljal tožilec Luka Moljk, ki predlaga izrek obsodilne sodbe z zapornimi in denarnimi kaznimi ali vsaj razveljavitev ter ponovno sojenje pred novim senatom na prvi stopnji.

Višji sodniki bodo sodbo izdali v pisni obliki, ob tem pa Zdolška in Vidnar Stiploškovo, člana uprave Zvona ena, čaka še razplet sojenja, prav tako zaradi obtožb o zlorabi položaja pri nakupu argentinskih družb Sadowa in Elevadores, s katerimi naj bi za okoli tri milijone evrov oškodovala še eno slamnato družbo Forš. Glavna obravnava se bo nadaljevala 10. decembra, ko naj bi cenilec predstavil cenitve njenih nepremičnin v Bosni in Hercegovini.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas