Vlomilca z nitko v priporu

Prijeli Gruzijca, ki sta vlamljala po Škofji Loki, zdaj sta v priporu.
Fotografija: Roparje so posneli v enem od blokov. FOTO: PU Kranj
Odpri galerijo
Roparje so posneli v enem od blokov. FOTO: PU Kranj

V pritlični sobi škofjeloške policijske postaje je bila včeraj prava razstava zlatnine, kajti na eni od miz je čakalo blizu sto oštevilčenih prstanov, obeskov, verižic, sponk za kravato in brošk. Vse so policisti te dni zasegli možakarjema iz Gruzije, ki sta osumljena, da sta na območju Škofje Loke vlomila v več stanovanj.
Benjamin Franca z uprave kriminalistične policije, komandir škofjeloške policijske postaje Sašo Eniko in Primož Donoša, vodja gorenjskih policistov FOTO: Špela Ankele
Benjamin Franca z uprave kriminalistične policije, komandir škofjeloške policijske postaje Sašo Eniko in Primož Donoša, vodja gorenjskih policistov FOTO: Špela Ankele

Vlamljanja sta se lotila s posebno tehniko, in sicer sta pred vhodna vrata nastavljala neopazne nitke, s katerimi sta preverjala, ali so lastniki doma. Če je bila nitka pretrgana, je bil za nepridiprava to znak, da je lastnik doma. Če je nitka ostala cela, so vlomilci sklepali, da ni nikogar.
 

Tretjega še iščejo


Sašo Eniko, komandir škofjeloške policijske postaje, je pojasnil, da so mariborski policisti v ponedeljek prepoznali in prijeli Gruzijca, stara 33 in 45 let. Fotografije obeh možakarjev – zraven pa še tretjega, ki je neznano kje – so ta teden zakrožile v javnosti, kajti v enem od škofjeloških blokov so jasno posneli obraze vseh nepridipravov. Gruzijca so že pripeljali na zaslišanje pred preiskovalno sodnico v Kranj, ta je za oba odredila pripor.
Kot je dejal komandir Eniko, so ju povezali s štirimi vlomi minuli konec tedna na škofjeloškem območju. Pojasnil je še, da so neopazne nitke našli v petih škofjeloških objektih, kjer je 250 stanovanj, torej so imeli vlomilci točno toliko tarč: »Preprečili smo zelo veliko kaznivih dejanj.« Po podatkih policistov sta si Gruzijca po štirih vlomih prilastila za približno 2000 evrov zlatih predmetov in denarja.
Gruzijcema so zasegli približno sto kosov zlatnine. FOTO: Špela Ankele
Gruzijcema so zasegli približno sto kosov zlatnine. FOTO: Špela Ankele

Primož Donoša, vodja gorenjskih kriminalistov, je dodal, da je pomembno, da lastniki po vlomu ne prijemajo, čistijo ali premikajo ničesar, ampak naj čim prej obvestijo policiste. Benjamin Franca z uprave kriminalistične policije pa je poudaril, da sta prijeta Gruzijca najverjetneje člana širše skupine, v celotni strukturi te združbe pa naj bi bila le manjši lovki.
 

Že druga skupina Gruzijcev


To je sicer že druga skupina Gruzijcev, ki so jih naši policisti prestregli v zadnjem času, kajti v Celju so konec februarja pridržali 33-letnika iz te države, pri katerem so našli vlomilsko orodje. Takrat so prijeli tri Gruzijce in jih pripeljali na zaslišanje pred preiskovalnega sodnika – ta je zoper enega odredil pripor, dva pa izpustil na prostost.


Ta skupina naj bi na Celjskem že lani poleti dvakrat vlomila, tuji varnostni organi pa so že potrdili, da naj bi istovrstna kazniva dejanja storili tudi v drugih državah, je še dodal Franca.

Zdaj se policijska preiskava po besedah France širi po Sloveniji in sega tudi onkraj meja, naši policisti pa so o vlomilcih z nitko – to taktiko so v Škofji Loki opazili prvič – obvestili kolege v soseski, tudi Europol in Interpol. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije