IZ MALOMARNOSTI

Vinska kraljica Martina XVII slišala krike, Štefan (25) je umrl

Objavljeno 01. december 2019 08.30 | Posodobljeno 01. december 2019 08.42 | Piše: Oste Bakal

Ines Munda po svojih besedah ni videla 25-letnega Štefana Tompe. Hitrost slednjega bo ugotavljal že tretji izvedenec.

Štefanu Tompi žal ni bilo pomoči. FOTO: Oste Bakal
Potem ko 29-letna Ines Munda iz Črenšovcev spomladi na predobravnavnem naroku ni priznala krivde za obtožbo, da naj bi avgusta 2017 povzročila prometno nesrečo iz malomarnosti, v kateri je umrl 25-letni Štefan Tompa, se je pred senatom okrožnega sodišča v Murski Soboti s predsedujočo sodnico Natalija Goldinskij Husar znova začelo sojenje. Nekdanja ljutomerska vinska kraljica Martina XVII (2013/15), ki je vmes rodila drugega otroka in imela kar nekaj sodnega premora, je po prebrani obtožnici, ki jo zastopa višji državni tožilec Drago Farič, podala svoj zagovor.
18. avgusta 2017 se je pripetila tragedija.

Med drugim je s solznimi očmi povedala, da jo vsakodnevno prizadene, ko se do svoje hiše vozi po cesti, kjer se je pripetila nesreča. Znova je zatrdila, da motorista v usodnem trenutku ni videla: »Ustavila sem se in spustila vozila mimo, šele nato zavila v levo na dvorišče, ker motorista nisem videla.« Ko je trčilo, je ostala »šokirana v avtomobilu, ob tem sem zelo težko odprla vrata avtomobila, ker je motor premaknil moje vozilo«. Slišala je krike, je še dejala.

Pričakovala je, da bo ustavila

image
Štefanu Tompi žal ni bilo pomoči. FOTO: Oste Bakal
Nato so na vrsto prišle vabljene priče, nekaj pričanj so tudi prebrali. Tako je soseda Mundove Melita Šumenjak, ki je čakala v vključitev v promet na glavni cesti, izjavila, da se je na kraj dogodka pripeljalo kar nekaj vozil, zato ni mogla na cesto. Najprej je samo slišala motorista, zagledala pa ga je šele, ko je treščilo. Videla ga je tudi, ko je letel po zraku.

Naslednja priča, Anita Ritonja Kralj, ki je bila sopotnica v vozilu za obtoženo, je videla, da je obtožena ustavljala vozilo in s smerokazom kazala, da zavija levo, na dvorišče: »Videla sem tudi motorista, ki je peljal iz nasprotne smeri, in sem pričakovala, da bo obtožena ustavila avto in ga spustila mimo,« je dejala priča in potrdila, da je moral motorist pripeljati zelo hitro, a je bil viden. Potrdila je, da je njegov motor odneslo mimo njunega avtomobila. Priča Anton Mlakar pa je bil prepričan, da je motorist skozi naselje Črenšovci vozil najmanj 120 km/h, ker je tudi njega prehitel pred semaforjem v središču kraja.

Izvedenec prometne stroke je prepričan, da je Tompa pred trčenjem vozil med 90 in 95 km/h; ker pa ni odgovoril na nekaj zastavljenih vprašanj, je višji tožilec Farič senatu predlagal, da pridobi še tretjega izvedenca, čemur je sicer neuspešno nasprotoval zagovornik obtožene. Tako bo tretji izvedenec ugotavljal, s kakšno hitrostjo je vozil že pokojni; predvidoma 24. februarja prihodnje leto bi se zadeva lahko zaključila. Glede na dva majhna otroka Mundove gre pričakovati kazen, ki bi se lahko izvedla v obliki družbenokoristnega dela.
Deli s prijatelji