OBŽALUJE

Vesel, da je ta mlada še živa

Objavljeno 26. januar 2019 22.13 | Posodobljeno 26. januar 2019 22.13 | Piše: Nada Černič Cvetanovski

Albin Mlakar se je na sodišču opravičil žrtvi. Dejanje je storil pijan, a prišteven.

Albin Mlakar ostaja v priporu, čeprav bi bil raje v hišnem pri prijateljici. FOTO: Nada Černič Cvetanovski
KRŠKO – »Nikoli nisem pomislil, da bi ji vzel življenje. Dejanje obžalujem in se opravičujem. Vesel sem, da je še vedno med nami,« je na sojenju zaradi poskusa uboja snahe dejal Albin Mlakar. Julija letos je zabodel sinovo partnerico Heleno Virant, s katero se je sprl zaradi večerje. Ko se je po celodnevnem truda polnem delu vrnil domov, večerje ni bilo. Hotel si je pogreti zrezke, ki so bili na štedilniku, a mu snaha ni dovolila, saj naj bi bilo to pripravljeno kosilo za naslednji dan. Prerivala sta se, nato jo je zabodel.
Albin Mlakar si je hotel pogreti zrezke, a mu snaha ni dovolila, saj naj bi bilo to pripravljeno kosilo za naslednji dan. Prerivala sta se, nato jo je zabodel.

image
Ne spomni se, da bi jo zabodel. FOTO: Guliver/getty Images
Mlakar pravi, da se dogodka ne spominja. Rok Tavčar, izvedenec psihiatrične stroke, pravi, da to ni mogoče. »Obtoženi je povedal, da se spominja, da je vzel nož, prav tako se spominja dogodkov po dejanju, zato bi bilo čudno, da se ravno kritičnega trenutka, ko je zabodel Heleno, ne bi spominjal,« navaja izvedenec. Zavrnil je tudi namig zagovornice Albine Krulc, da je šlo nemara za akutno stresno situacijo. »Ne, to se dogodi pri dolgotrajnem dogajanju, stres mora biti zelo hud,« je pojasnil izvedenec. Ugotovljeno je bilo, da je bil Mlakar tistega dne pod vplivom alkohola. Alkohol je sicer vplival na njegovo sposobnost razumevanja in obvladovanja, vendar ne bistveno, meni izvedenec. »Njegova ravnanja so bila smiselna in racionalna, saj po dejanju ni taval okrog,« je povedal psihiater. Po njegovem mnenju je imel Mlakar tradicionalen odnos do žensk, Heleno naj bi imel malodane za služkinjo. Tudi sam naj bi izjavil, da ne bo dovolil, da bi se neka mula vtikala v njegovo gospodinjstvo. Mlakar odgovarja, da je imel do nje tak odnos, kot ga je imela ona do njega. A tega odnosa, med snaho do tastom, psihiater ni proučeval. Na predlog obrambe, ki meni, da gre pri tem odnosu predvsem za medgeneracijski konflikt, ko so stari potisnjeni na rob, bo sodišče zaslišalo še obtoženčevo partnerico, ki bo povedala, kakšen je njegov odnos do žensk. Partnerica, ki živi v Novem mestu, je pripravljena vzeti k sebi v hišni pripor Mlakarja, a sodišče zaradi ponovitvene nevarnosti pripora ni zamenjalo s hišnim. Tudi izvedenec meni, da »če se okoliščine ne bodo spremenile in bo Mlakar še naprej užival alkohol, možnosti ponovitve ni mogoče izključiti«.

Sodišče pa ni ugodilo obrambi, ki je predlagala, da se postavi izvedenec alkoholog, ki bi lahko kaj več povedal o obtoženčevi odvisnosti od alkohola in kako je alkohol vplival na njegovo ravnanje. Po mnenju sodnika Gojmira Pešca to ni potrebno, saj je že psihiater odgovoril na ključna vprašanja glede alkohola in njegov vpliv na njegova ravnanja in ugotovil, da v času storitve kaznivega dejanja ni bil bistveno zmanjšano prišteven.
Deli s prijatelji