PRANJE DENARJA?

Velika policijska akcija v Sloveniji in BiH: pranje denarja iz fiktivnih poslov

NPU opravlja 58 hišnih preiskavah.
Fotografija: Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Simbolična fotografija. FOTO: Blaž Samec

Bosanska in slovenska policija sta danes začeli skupno akcijo proti pripadnikom mreže organiziranega kriminala, ki delujejo v obeh državah. Bosanska državna agencija za preiskave in zaščito (SIPA) je za bosanke medije potrdila, da poteka preiskovalna akcija zaradi suma organiziranega kriminala in pranja denarja na območju Sarajeva in Zenice. Opravljajo preiskave poslovnih in stanovanjskih objektov z namenom zbiranja dokazov o bančnih računih in sefih osumljenih oseb. 

Preiskave po poročanju bosanskega Dnevnik.ba potekajo tudi v Sloveniji. Skupno akcijo slovenske in bosanske policije koordinira agencija EU za pravno pomoč Eurojust, vodita pa jo državna tožilstva iz Sarajeva in Ljubljane. 

NPU na 58 hišnih preiskavah zaradi sumov zlorabe položaja in pranja denarja

Nacionalni preiskovalni urad skupaj s kriminalisti sektorjev kriminalistične policije iz vseh policijskih uprav v Sloveniji danes izvaja večje število operativnih aktivnosti, med drugim 58 preiskav stanovanjskih, poslovnih in drugih prostorov na območju policijskih uprav Ljubljana,Kranj, Koper in Nova Gorica,  zaradi suma storitve 21 kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po 240. členu KZ-1, 21 kaznivih dejanj pranja denarja po 245. členu KZ-1 in enega kaznivega dejanja hudodelskega združevanja po 294. členu KZ-1.

Kazniva dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti so storjena na škodo več  gospodarskih družb z območja celotne Slovenije.

Kaznivih dejanj je osumljenih 36 oseb, trenutno pa se preiskovalna dejanja nanašajo na 42 fizičnih oseb in 36 pravnih oseb, ena fizična oseba je bila pridržana. Skupna protipravna premoženjska korist, ki je bila pridobljena s storitvijo navedenih kaznivih dejanj, znaša preko 5 milijonov evrov.

Pri izvajanju hišnih preiskav in ostalih preiskovalnih aktivnostih sodeluje skupno 57 preiskovalcev Nacionalnega preiskovalnega urada in 15 kriminalistov iz vseh osmih policijskih uprav.

Hkrati poteka tudi na območju Bosne in Hercegovine 13 hišnih preiskav. Predkazenski postopek  usmerja Specializirano državno tožilstvo Republike Slovenije. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, za pranje  denarja do 8 let in za hudodelsko združevanje od 3 mesecev do 8 let.

Med osumljenimi tudi nekdanji lastnik Nogometnega kluba Olimpija?

Po navedbah spletne strani časnika Oslobođenje naj bi med drugim preiskovali prenose denarja iz Slovenije v BiH ter nazaj iz BiH v Slovenijo v okviru domnevno fiktivnih poslov v gradbeništvu in drugih dejavnostih.

Po informacijah slovenskega spletnega portala N1 so preiskave povezane z gradbenimi podjetji in z izdajanjem fiktivnih računov domnevno za opravljanje gradbenih del. Podjetja v BiH naj bi podjetjem v Sloveniji izdajala fiktivne račune, ta denar pa naj bi se potem v gotovini vrnil v Slovenijo. Po informacijah portala naj bi se ga precej dvigovalo z bosanskimi bančnimi karticami na bankomatih v Sloveniji. V Sloveniji je ena oseba pridržana, po informacijah N1 naj bi šlo za žensko.

Spletni portal Necenzurirano piše, da naj bi bil po informacijah iz več virov med osumljenimi srbsko-ameriški poslovnež Milan Mandarić, nekdanji lastnik Nogometnega kluba Olimpija. Zakaj je v preiskavi, ni znano, poroča portal in dodaja, da je družba FC Olimpija konec leta 2018 nakazala 30.500 evrov slovenskemu podjetju Leka, to pa naj bi denar prejelo na račun v BiH. Podjetje Leka, ki ga je vodil Haris Hećo, je že tri leta v stečaju. Pred tem je prejelo za več sto tisoč evrov nakazil od različnih slovenskih podjetij, ki so jih štiri osebe iz Slovenije dvigovale v gotovini, piše portal.

V preiskavi naj bi bil po njihovih navedbah tudi Mihael Strmljan, lastnik skupine Aktiva. Ta naj bi denar nakazovala tudi slovenskemu podjetju Lumnia, ki ga vodi Samir Ićanović, državljan BiH iz Zenice. Denar naj bi se pretakal tudi prek še enega njegovega slovenskega podjetja Prekopal, ki naj bi dobivalo denar v BiH od drugih podjetij, hkrati pa tja nakazovalo denar s svojega računa v Sloveniji.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije