PREBEŽNIKI

VIDEO: Policija razkrila, kdo so prebežniki, ki so ugrabili Slovenca (79)

Objavljeno 09. maj 2019 11.55 | Posodobljeno 09. maj 2019 12.49 | Piše: T. V.

Ugrabitelji so bili pred dnevi že v policijskih postopkih in vrnjeni Hrvaški.

Blizu meje se je odvijala prava drama. FOTO: Roman Šipić, Delo
LJUBLJANA – Policija predstavlja več informacij o včerajšnji ugrabitvi 79-letnega moškega v Beli krajini, ki so ga štirje prebežniki zvezali in strpali v prtljažnik njegovega avtomobila ter se odpeljali proti italijanski meji. Moškega so tik pred mejo v okolici Sežane izpustili, kasneje pa so storilce prijeli ob pomoči italijanskih policistov.


 
Preberite še:

Mirko (79) po ugrabitvi: Srce mi je tolklo, hoteli so me zvezanega vreči v Kolpo

VIDEO: Spregovorila hči ugrabljenega: zvezali so ga in strpali v prtljažnik

Skupina prebežnikov ugrabila domačina: zvezali so ga in odpeljaliTomaž Peršolja, vodja oddelka za kriminalne združbe uprave kriminalistične policije generalne policijske uprave, je povedal: »Nekaj po 18. uri je operativno-komunikacijski center PU Koper prejel obvestilo občana, da se je pri njem zglasil neznanec, ki je trdil, da je bil ugrabljen in da so ga neznanci z območja Bele krajine pripeljali in pustili. Policija je takoj začela postopke odkrivanja tega dejanja, na kraj je poslala kriminaliste in razpoložljive policijske patrulje, posebno enoto policije, aktiviran je bil tudi helikopter. Takoj so bili obveščeni tudi italijanski policisti.
 
V pogovoru z oškodovancem je bilo ugotovljeno, da so ga nekaj po 12. uri trije neznanci zvezali, naložili v prtljažnik njegovega vozila, mu vzeli ključe in se nekaj ur vozili po Sloveniji, domnevno zato, ker niso poznali poti. Po približno šestih urah so prispeli na makadamsko pot blizu kraja Prelože, mu odvezali roke in kraj zapustili, pred tem so mu odvzeli še torbico, v kateri je imel dokumente, in jih stresli po vozilu.
 
Nekaj po 20. uri so policisti prejeli obvestilo italijanskih policistov, da so v kraju Bazovica prijeli tri osebe, ki po opisu ustrezajo osumljencem. Poleg tega so ugotovili, da imajo pri sebi predmete, ki so jih vzeli ugrabljencu. Nekaj po polnoči so italijanski varnostni organi vse tri osumljence vrnili, slovenska policija pa jim je odvzela prostost zaradi ugrabitve in protipravnega odvzema avtomobila. Prijeli so državljana Maroka (25) in dva 18-letna državljana Alžirije, trenutno so v pridržanju. Vsi trije so bili v policijskih postopkih že 29. aprila na policijski postaji Črnomelj zaradi nezakonitega prestopa državne meje in 30. aprila vrnjeni hrvaškim varnostnim organom.
 
Leta 2018 je bilo v Sloveniji 153 prijetij, v katerih je bilo prijetih 218 tihotapcev (od tega 43 slovenskih državljanov) z nekoliko več kot tisoč nezakonitimi migranti. V letu 2019 se trend le še stopnjuje. Do danes je bilo 65 primerov, v katerih prijetih 95 tihotapcev in nekaj več kot 420 migrantov. Tudi letos prevladujejo tujci kot tihotapci, med njimi je bilo le osem slovenskih tihotapcev. Največ je bilo prijetih na območju PU Koper.«

Trije ali štirje?

Ugrabljeni moški je sicer povedal, da so ga ugrabili štirje moški. Peršolja je pojasnil, da so na začetku res bile štiri osebe: »Kaže, da je eden med potjo zapustil vozilo. Te podatke pri oškodovancu še vedno preverjamo.« Ko so moškemu ukradli avto, so še dvakrat prečkali mejo. »Niso prečkali meje prek mejnega prehoda, ampak na območju, kjer meja še ni točno definirana,« je pojasnil Peršolja.
 
Peter Skerbiš, vodja oddelka za upravljanje meja, je povedal, da je bilo do 6. maja letos 3022 ilegalnih prehodov državne meje, lani pa okoli 1500. Resen problem predstavljajo migranti, ki zlorabljajo institut mednarodne zaščite, je dodal.

Jože Senica, namestnik generalne direktorice policije, pa je zagotovil, da bo policija storila vse, za čim večjo varnost v državi. Dodal je, da policiji pri varovanju meje že nekaj časa pomaga tudi vojska. Senica je prebivalcem ob meji svetoval, naj se ne zapletajo v pogovore z neznanci.
Povezane vsebine
Deli s prijatelji