V zaporu ne jedo več

Koprski priporniki začeli gladovno stavkati. Zahtevajo več hrane in telovadbe.
Fotografija: V koprskih zaporih je vroče, zaporniki zavračajo hrano. FOTO: Mavric Pivk
Odpri galerijo
V koprskih zaporih je vroče, zaporniki zavračajo hrano. FOTO: Mavric Pivk

»Dokler ne dosežemo dogovora, bomo zavračali hrano in ne bomo jedli,« so nam sporočili priporniki iz koprskega zapora. Petdeset se jih je podpisalo pod pismo, v katerem so zapisali, da so začeli v ponedeljek napovedano gladovno stavko, saj naj vodstvo zavoda ne bi prisluhnilo njihovim željam oziroma zahtevam. »Direktorica Danijela Dević je celo izjavila, da se z nami ne bo pogovarjala in da, kar se nje tiče, lahko pričnemo z gladovnim štrajkom.«

Fitnes trikrat tedensko

Njihove zahteve so pravica do uporabe velikega igrišča, dvourne uporabe telovadnice za vsak trakt in vsaj trikrat tedensko uporabo fitnesa dopoldne in popoldne. Glede hrane, ki jo po njihovih trditvah večina očitno zdaj zavrača, pa se zahteva glasi: »Zaradi majhnih porcij naj nam omogočijo dodatno naročevanje (pica, burek, zrezek itd.).«

Zaradi premajhnih porcij bi radi v zapor naročali burek. FOTO: Shutterstock
Zaradi premajhnih porcij bi radi v zapor naročali burek. FOTO: Shutterstock
Že konec februarja, ko so napovedali stavko, so nam z nacionalne uprave za izvrševanje kazenskih sankcij odgovorili, da so bili v tem zavodu za zagotavljanje reda in izvajanje pravic dolžni sprejeti določene ukrepe: »Zaradi povečevanja števila pripornikov in zagotavljanja primerne ravni varnosti smo bili primorani bivanje na prostem organizirati v več skupinah po dnevnem razporedu. Vsi priporniki imajo dve uri bivanja na prostem, možnost gibanja zunaj svojih sob na oddelku do 12. ure, imajo možnost uporabe fitnesa in telovadnice po razporedu trakta, možnost vnosa osebnega prenosnega računalnika, vnosa igralnih konzol in vnosa televizijskih sprejemnikov.«

Glede hrane pa: »Priporniki dobivajo hrano, ki zadošča za ohranitev njihovega zdravja in popolne telesne sposobnosti. Na dan imajo zagotovljene tri obroke: zajtrk, kosilo in večerjo. Vsi so pripravljeni na podlagi normativov in jedilnikov, ki so verificirani pri pristojni državni instituciji in se enotno uporabljajo v vseh zavodih.«

Kaj sledi? Pripornike, ki ne bodo jedli, naj bi po nekaj dneh poslali k zdravniku, da jih bo pregledal in ocenil, ali gre za gladovno stavko. Zagotavljajo pa, da bodo vse morebitne gladovno stavkajoče obravnavali v skladu z mednarodnimi konvencijami o gladovnih stavkah.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije