V zadevi farmacevtka preiskujejo Aleksandra Lenarda

Aleksander Lenard z vrhovnega tožilstva v sodni preiskavi. Ljubljanski župan prevzel pregon zoper tožilko Blanko Žgajnar zaradi objave ovadb.
Fotografija: FOTO: Dejan Javornik
Odpri galerijo
FOTO: Dejan Javornik

Zaradi posredovanja kazenskih ovadb zoper ljubljanskega župana Zorana Jankovića javnosti pred tremi leti je v teku sodna preiskava zoper Aleksandra Lenarda, ki je na vrhovnem tožilstvu pristojen za vodenje postopka o dostopu do informacij javnega značaja. Ali bo preiskava uvedena tudi zoper specializirano tožilko Blanko Žgajnar, česar si Janković želi, za zdaj še ni dokončno odločeno. Potem ko se preiskovalna sodnica in zunajrazpravni senat nista strinjala z njegovo zahtevo za uvedbo preiskave, o tej zdaj odloča višje sodišče.

Spletni portal Pod črto je avgusta 2017 na podlagi zahteve za dostop do informacij javnega značaja od vrhovnega tožilstva pridobil kopije več ovadb, ki jih je NPU vložil proti Jankoviću in podjetju Electa inženiring, in vsebino teh ovadb tudi objavil. Med drugim ovadbo v zadevi Farmacevtka, ko naj bi Janković za ureditev službe od farmacevtke zahteval in tudi dobil spolne storitve. Kot je znano, od kazenskega pregona ni bilo nič, saj je sodišče odredilo, da morajo biti vsi dokazi (tajno posneti telefonski pogovori) izločeni oziroma uničeni, postopek zoper župana pa je bil ustavljen.

Zaradi očitkov o nezakonitem ravnanju z osebnimi podatki so na tožilstvu opravili nadzor in ugotovili, da je pri posredovanju ovadb prišlo do kršitve pravil poslovanja, na podlagi ugotovitev nadzora so nato spremenili način vodenja in odločanja v postopkih z zahtevami za dostop do informacij javnega značaja.

Z objavo dokumentov se je ukvarjala tudi policija, ki je kazensko ovadila Lenarda na celjsko tožilstvo; to je storil tudi Janković. Poleg Lenarda je ovadil tožilko Žgajnarjevo, ki vodi več postopkov zoper njega. Ocenil je namreč, da je tožilstvo njegove osebne podatke mediju posredovalo nezakonito.
Preiskovalna sodnica in zunajrazpravni senat se ne strinjata z uvedbo preiskave zoper tožilko Blanko Žgajnar. FOTO: Leon Vidic
Preiskovalna sodnica in zunajrazpravni senat se ne strinjata z uvedbo preiskave zoper tožilko Blanko Žgajnar. FOTO: Leon Vidic

Celjsko tožilstvo je, kot so nam potrdili, zoper eno osebo maja 2018 vložilo zahtevo za preiskavo za kaznivo dejanje zlorabe osebnih podatkov. Sklep o uvedbi preiskave je postal pravnomočen 17. decembra lani in je preiskava še v teku.
Po drugi strani se celjski tožilci niso odločili za nadaljevanje pregona kolegice Žgajnarjeve. Zato je Janković kot subsidiarni tožilec avgusta 2018 vložil zahtevo za preiskavo na ljubljansko okrožno sodišče. A se preiskovalna sodnica z uvedbo preiskave ni strinjala, z njeno uvedbo se ni strinjal niti zunajrazpravni senat. »Po pritožbi subsidiarnega tožilca je bila zadeva 5. februarja odstopljena višjemu sodišču v Ljubljani, ki o pritožbi še ni odločilo,« pojasnjujejo na sodišču.

Policistov ne bodo preganjali

Kazensko ovadbo je vložila tudi omenjena farmacevtka, in sicer zoper kriminalista in kriminalistko, ki sta jo zaslišala, češ da sta decembra 2015 nezakonito vstopila v njeno stanovanje, jo pospremila na zaslišanje v prostore NPU ter od nje izsilila za župana obremenjujočo izpoved. Kot pojasnjujejo na posebnem oddelku specializiranega tožilstva, so po opravljenih posameznih preiskovalnih dejanjih zavrgli ovadbo za kaznivo dejanje protipravnega odvzema prostosti, ker ni bil podan utemeljen sum, da sta ovadena storila navedeno kaznivo dejanje.

Farmacevtka se po naših podatkih ni odločila za prevzem kazenskega pregona. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije