AFGANISTANCA

V Rogu sta posilila mladoletnico

Objavljeno 11. januar 2020 10.32 | Posodobljeno 11. januar 2020 10.32 | Piše: Jure Predanič

Dvojica naj bi spolno zlorabila omamljeno dekle. Ibrahim Diouf zanika krivdo, Afganistanca ni več v Sloveniji.

Mladoletnica je ves dan uživala droge in se napadalcema ni mogla upreti. Fotografija je simbolična. FOTO: Guliver/Getty Images
Da se je ob dogajanju počutila zelo umazano in da je pomislila celo na samomor, je materi in nato še drugim pred dobrim letom povedalo dekle, ki naj bi imelo grozljivo izkušnjo v prostorih nekdanje ljubljanske tovarne Rog. Materi se je zjutraj, ko je prišla domov, takrat še mladoletnica, namreč v solzah zaupala, da sta jo v Ljubljani ponoči posilila dva moška, in sicer neki Aki in njegov prijatelj temne polti, za katerega je vedela, da ga kličejo Niger.
image
Zgodilo naj bi se ponoči v nekdanji tovarni Rog. FOTO: Marko Feist

Policija je izvedela, kdo sta domnevna storilca, ta pa se branita s prostosti. Niger je po naših podatkih Ibrahim Diouf, znan tudi pod vzdevkom Ibu, ki so ga glede njegovega domnevnega početja že zaslišali. Aki pa naj bi bil 25-letni Afganistanec Akhtar Khan, ki pa je pozneje izginil v neznano in ga policistom torej ni uspelo izslediti. Zoper oba je ljubljansko okrožno sodišče uvedlo preiskavo zaradi spolne zlorabe slabotne osebe.
 

Negibna in otrpla


Dogajalo naj bi se 2. decembra 2018, tujca pa naj bi »za zadovoljevanje svojega spolnega nagona« izkoristila slabo fizično in psihično stanje mladenke, ki je bila povsem pijana in zadeta, saj je čez dan zaužila večje količine vina, marihuane, speeda in kokaina. To sta dobro vedela, saj so se ta dan družili. Mladoletnica je bila tako močno zadeta, da je lahko ob njunem spolnem napadu le jokala in ju rotila, naj prenehata.
image
Ljubljansko okrožno sodišče je uvedlo preiskavo domnevnega spolnega napada na slabotno osebo. FOTO: Marko Feist

Napadalca sta pri tem grozila, da bo morala, če bo jokala, oditi. Tega se je bala, saj sredi noči ni imela kam, zato naj bi se napadalcema povsem otrpla in negibna prepustila na milost in nemilost, upirati pa se v resnici niti ni mogla.

Afganistanca Akija, je povedala mladoletnica, je pred tem poznala zelo dobro in ga je imela celo za najboljšega prijatelja, drugega storilca – tega, ki naj bi ji storil silo – pa je torej opisala kot fanta temne polti z vzdevkom Niger, starega okrog 20 let.

Mladenka se je takrat sprva zabavala na Metelkovi, kjer je torej že jemala droge, nato pa je odšla v Rog, kjer se je vse skupaj nadaljevalo v Akijevi družbi. Vprašala ga je, ali lahko v Rogu prespi, in odšla sta do njegovega prijatelja Dioufa oziroma Nigerja, ki je imel v Rogu posteljo, saj je tam živel. Sprva so se le zabavali, naredili večerjo in zakurili ogenj, nato pa je šla mladoletnica spat v posteljo, v kateri je bil Diouf. Ta se je je začel dotikati, nato pa jo je slekel in začel z njo seksati, medtem pa naj bi jo začel otipavati po mednožju in prsih ter ji tudi z glavo riniti v mednožje še Khan.
Zelo jo je bolelo, trajalo je kar dolgo in ves ta čas je jokala ter ju prosila, naj prenehata.


Kot je še povedala, jo je zelo bolelo, trajalo je kar dolgo in ves ta čas je jokala ter ju prosila, naj prenehata, a tega nista storila. Če bo jokala in bo nesramna, naj bi ji torej namesto tega grozila, bo morala oditi, čeprav je bila ura pol treh zjutraj. Ker ni bila pri sebi, se torej ni branila, se je pa vsega zavedala. Po dogodku je odšla na glavno avtobusno postajo in se z avtobusom odpeljala domov, kjer je vse povedala materi. Pozneje so o dogajanju obvestili policijo. Tudi na sodišču je mladoletnica povedala podobno, med drugim pa potožila, da ji je bil Aki pred tem kot brat, saj se je z njim redno družila na Metelkovi in v Rogu. Njegovega polnega imena dekle sicer sploh ni poznalo.

Sodišče je glede domnevnega dogajanja v Rogu lanskega oktobra zaslišalo Dioufa, ta je potrdil, da so bili tistega dne v Rogu, kjer je imel sobo, v kateri so se zbirali razni ljudje, ki so uživali ekstazi in druge droge. Med njimi je bila tudi mladoletnica, je povedal, vendar zanikal spolni napad. Poudaril je, da se tiste noči ni dogajalo nič takšnega, kar mu očitajo, in da ne razume, zakaj bi mladoletnica kaj takšnega rekla. Potrdil je, da je bil takrat pri njem tudi Khan, a ta je pozneje Slovenijo zapustil in ne ve, kje je.
 

Prodajal travo


Sodišče je po zaslišanju uvedlo preiskavo zoper Dioufa, saj je ocenilo, da obstaja utemeljen sum, da je zagrešil očitano kaznivo dejanje, lanskega decembra pa še zoper Khana – na ta sklep je še mogoča pritožba. Slednji, je poudaril preiskovalni sodnik, v naši državi nima ne stalnega ne začasnega prebivališča, o njem pa je brez uspeha poizvedovala tudi policija. Čeprav ga niso mogli zaslišati, je sodišče torej zoper njega uvedlo preiskavo. Z njo bi bilo po oceni sodišča nevarno odlašati, saj bi se medtem lahko pozabili ali izgubili dokazi, pomembni za ta postopek, s tem pa bi bila otežena preiskava. Ta namreč v tem primeru temelji predvsem na izjavah prič, katerih spomin lahko sčasoma zbledi.
Ker je primer še v fazi preiskave, še ni jasno, ali se bodo očitki domnevnima storilcema potrdili do te mere, da bo tožilstvo zoper njiju vložilo obtožbo zaradi spolne zlorabe slabotne osebe. Kazenski zakonik sicer pravi, da se ta, kdor spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo drugega ali istega spola, tako da zlorabi njeno duševno bolezen, začasno duševno motnjo, hujšo duševno zaostalost, slabost ali kakšno drugačno stanje, zaradi katerega se ne more upirati, kaznuje z zaporom od enega do osmih let.


Med preiskavo bodo Akija seveda iskali naprej. Na vesti naj bi sicer imel še neko manjše kaznivo dejanje, in sicer naj bi sredi decembra na Masarykovi cesti v Ljubljani nekomu prodal 0,8 grama trave. Tudi za kaznivo dejanje neupravičenega prometa z mamili je zanj uvedena preiskava.

Deli s prijatelji