GBL

V Kopru iz beemveja prodajal drogo za posilstvo

Osumljencu (25) grozi kazen do deset let zapora.
Fotografija: V Kopru je droge preprodajal na parkirišču trgovskega centra.  FOTO: Tomi Lombar, Delo
Odpri galerijo
V Kopru je droge preprodajal na parkirišču trgovskega centra.  FOTO: Tomi Lombar, Delo

KOPER – Prejšnji ponedeljek okoli 17.45 je policija prejela obvestilo, da je na odprtem delu parkirišča pred enim od trgovskih središč v Kopru črn osebni avtomobil znamke BMW, ob katerem se ustavljajo razne osebe, ki si z osebo iz vozila nekaj izmenjujejo.

Ker je obstajala možnost, da gre za preprodajo prepovedanih drog, so bili tja takoj poslani koprski policisti in kriminalisti, ki so izsledili omenjeni avtomobil in ugotovili identiteto osebe na voznikovem sedežu. Ugotovljeno je bilo, da gre za 25-letnega državljana Slovenije s prebivališčem na območju Kopra. Poleg vozila je bila ugotovljena identiteta še 28-letnice z območja Vrhnike in 22-letnika iz okolice Kopra. Policista, ki sta stopila do vozila, sta opazila, da je imel 25-letnik v vozilu pod nogama plastenko, zavito v folijo, z napisom Procleaner« v kateri je bila neznana tekočina. Poleg plastenke je imel pod nogami tudi prazno injekcijsko brizgalko.

Istočasno sta kriminalista stopila do 28-letnice in 22-letnika, ki pa je pred začetkom postopka pod vozilo odvrgel prazno injekcijsko brizgalko. Na podlagi določil zakona o kazenskem postopku so opravili pregled vozila in v prtljažniku našli kartonasto škatlo, v njej pa tri identične, originalno zapakirane plastenke, zavite v folijo in z napisom Procleaner.

Postopek s 25-letnim se je nadaljeval na policijski postaji zaradi suma storitve kaznivega dejanja s področja zlorabe prepovedanih drog. Plastenke in injekcijske brizgalke so mu zasegli. Na oddelku za kriminalistično tehniko SKP PU Koper je bila zasežena tekočina iz plastenk preliminarno testirana na prepovedane droge. Ugotovljeno je bilo ugotovljeno, da vsebuje prepovedano drogo GBL (gama-butirolakton), ki je intramolekularni ester GHB (Gama-hidroksi butirat).

Petindvajsetletni osumljenec je v svojem vozilu hranil približno tri litre in 329 mililitrov prepovedane droge GBL. Na podlagi izvedenega preliminarnega testiranja zasežene prozorne tekočine in ugotovitev testiranja vzorcev je bila 25-letniku na podlagi določil II. odstavka 157 člena ZKP, ob pogojih obstoja pripornih razlogov, odvzeta prostost do 48 ur.
Plastenke, v katerih je bila droga. FOTO: Policija
Plastenke, v katerih je bila droga. FOTO: Policija

V nadaljevanju je bila pri osumljenemu opravljena hišna preiskava na naslovu prebivanja ter preiskava uporabljanega vozila. Med preiskavo stanovanja so bili najdeni in zaseženi še naslednji predmeti, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku:
– trije koščki odlomljenih tablet različnih barv (del tablet je reagiral na prepovedano droga MDMA),
– PVC-vrečica z dvema manjšima kristaloma – 0,12 grama prepovedane droge MDMA,
– PVC-vrečica, v kateri sta bili grudici bele barve – 0,74 grama prepovedane droge amfetamin,
– papirnati zavitek z belo prašnato snovjo – 0,71 grama prepovedane droge amfetamin,
– aluminijasti zavitek z belo prašnato snovjo,
– 0,26 grama prepovedane droge amfetamin,
– plastenka 1.000 ml z napisom GBL Europe,
– plastenka z napisom Procleaner,
– mobilni telefon in dva računalnika.

Vsa zasežena prepovedana droga bo dostavljena v nacionalni forenzični laboratorij v dodatne preiskave. Obstaja utemeljen sum, da je prepovedano drogo hranil z namenom nadaljnje preprodaje. Osumljeni 25-letnik je bil 6. avgusta s kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma neupravičene proizvodnje prepovedanih drog, nedovoljenih snovi v športu in predhodnih sestavin za njihovo izdelavo ter prometa z njimi (po I. odstavku 186. člena kazenskega zakonika KZ-1) priveden pred preiskovalnega sodnika okrožnega sodišča v Kopru, ki mu je odredil pripor. Za storitev tega kaznivega dejanja je zagrožena kazen zapora v trajanju od enega leta do 10 let.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije