V kondomu švercal tablete

Andrej Prašnikar obsojen na 15 mesecev zapora. Očitke je zanikal.
Fotografija: Andrej Prašnikar in njegov zagovornik Luka Žiberna. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Odpri galerijo
Andrej Prašnikar in njegov zagovornik Luka Žiberna. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda

Dilema, ali je lahko 400 tablet anaboličnih steroidov namenjenih osebni uporabi ali gre za takšno količino, ki je bila predvidena nadaljnji preprodaji, je na novomeškem sodišču razjasnil izvedenec za steroide. Ker gre za količine, ki presegajo količine, ki bi jih uporabil posameznik, je sodišče sklenilo, da so bili steroidi namenjeni nadaljnji prodaji, zato je bil 40-letni Andrej Prašnikar iz Trbovelj obsojen na 15 mesecev zapora.

Gre za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje prepovedanih drog in nedovoljenih snovi v športu ter prometa z njimi, za katero je po kazenskem zakoniku zagrožena kazen do 10 let zapora. Posest teh snovi za lastno porabo, ki jih jemljejo posamezniki, ki poskušajo na hitro pridobiti mišično maso, namreč ni kaznivo dejanje, prodaja pa je.Andrej Prašnikar in njegov zagovornik Luka Žiberna. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Andrej Prašnikar in njegov zagovornik Luka Žiberna. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
Resda si je zdaj Prašnikar uredil življenje, a žal mora plačati še greh iz preteklosti. V letu 2015 je bil namreč v zaporu na Dobu. Enajstega julija 2015 je dobil obisk, po njem pa so mu pazniki povedali, da bodo pri njem opravili osebni pregled, zato so ga odpeljali v 1. oddelek zavoda. Pred vhodom stavbe je Prašnikar, kot so opazili pazniki, dogajanje je posnela tudi nadzorna kamera, potegnil roko iz žepa hlač in nekaj odvrgel. Pregledali so okolico in našli zavitek iz kondoma, v katerem je bilo 400 tablet, ki so vsebovale nedovoljene snovi v športu, ter zavitek z neznano snovjo. Sto tablet je imelo logo SP in so vsebovale aktivno snov oksandrolon, 300 pa je bilo takšnih, ki so vsebovale snov stanozolol. Tako oksandrolon kot stanozolol sta substanci, ki sta po zakonu o ratifikaciji mednarodne konvencije proti uporabi nedovoljenih snovi v športu in na listi prepovedanih snovi in postopkov razvrščeni v skupino S1.1.a, med eksogene anabolične androgene steroide, torej med prepovedane snovi. Ker so našli zavitek, pazniki pri Prašnikarju potem niti niso opravili osebnega pregleda.

Prašnikar se je v preiskavi zagovarjal z molkom, tožilka je zanj na predobravnavnem naroku v primeru priznanja predlagala eno leto zapora, a je krivdo zanikal, na obravnavi pa je povedal, da z najdenim zavitkom zdravil nima nič. Sklep sodišča je bil na podlagi izvedenih dokazov drugačen, zato tudi obsodilna sodba, a ta še ni pravnomočna.

Izbrano za vas

Komentarji:

Izbrano za vas