V eni uri kar dvakrat oropan?!

Marjan Grm si je premislil in priznal, da je v Kočevju oropal Mirnesa K.
Fotografija: Marjanu Grmu bodo sodbo izrekli predvidoma prihodnji teden. FOTOgrafije: Marko Feist
Odpri galerijo
Marjanu Grmu bodo sodbo izrekli predvidoma prihodnji teden. FOTOgrafije: Marko Feist

Da se Mirnesa K. ni niti dotaknil, kaj šele da bi mu vzel 20 evrov, je med preiskavo zatrjeval Marjan Grm, mladenič iz romskega naselja Marof, ki bo v teh dneh praznoval 19. rojstni dan. A bo to na njegovo nesrečo v priporu, kjer bo čakal, da ga bodo pravosodni policisti prihodnji teden spet pripeljali na ljubljansko okrožno sodišče, kjer mu bodo predvidoma izrekli kazen. Na predobravnavnem naroku si je namreč ob ponudbi tožilke Petre Vugrinec – osem mesecev zapora – premislil in priznal, da je Mirnesa v noči na 7. december lani v Kočevju oropal.

Krvav nos

Poročali smo, da je tisto soboto Mirnes prikorakal na kočevsko policijo z razbitim nosom in odkrušenimi zobmi ter povedal, da je bil ponoči oropan. In to ne enkrat, temveč v eni uri kar dvakrat! Opravljal je prepoznavo in policija je prišla na sled kočevskima Romoma Marjanu Grmu in Alenu Zupancu. Prvega roparja naj bi Mirnes sicer srečal že v Kulturnem centru Kočevje, kjer je bil tiste noči žur. Zupancu in njegovemu dekletu Sari D. naj bi častil zadnjo rundo.


Po prireditvi je odšel proti bližnji trgovini Nama, z njim sta odšla Sara D. in Zupanc, ki naj bi ga torej napadel ter mu vzel denarnico s 50 evri. Mirnes je roparja celo prosil, naj mu vrne vsaj dokumente, in Zupanc naj bi vzel bankovec za 50 evrov, denarnico pa pustil pri piceriji Gajba. Ko je dobil nazaj denarnico, naj bi se napotil proti pekarni, med potjo je srečal Grma. Ta se je menda ponudil, da ga bo pospremil, nato pa ga je oropal še on. Za nameček naj bi bil pri tem prisoten brat Alena Zupanca Leon, a se ni vmešaval.

Zagovornik Marko Rajčevič Lah se je s tožilstvom pogajal glede višine kazni.
Zagovornik Marko Rajčevič Lah se je s tožilstvom pogajal glede višine kazni.

Grmov zagovornik Marko Rajčevič Lah je sicer že v pritožbi na sklep o priporu opozarjal, da je »skrajno neverjetno, da bi isto osebo v isti noči, vendar v različnem času in na različnih krajih, pretepla in oropala dva različna storilca«. Precej bolj verjetna bi bila po njegovem mnenju možnost, da je oškodovanec ves denar izgubil že ob prvem ropu, če je sploh bil oropan. Grm je v preiskavi trdil, da je tiste noči res okrog treh zjutraj srečal Mirnesa, kako je čisto zmeden, pijan in s krvavim nosom taval po Kočevju. Ker se poznata, sta se pogovarjala in skupaj spila še eno pivo, oškodovanca pa se menda ni niti dotaknil. A je Grma torej premamila ponudba tožilstva z razmeroma nizkim predlogom kazni – gre za mladega, še ne kaznovanega obtoženca –, in ko je te dni stopil pred sodnico Ireno Škulj Gradišar, je na njeno vprašanje odgovoril, da krivdo prizna.

Sodnica Irena Škulj Gradišar bi se rada pogovorila še z oškodovancem.
Sodnica Irena Škulj Gradišar bi se rada pogovorila še z oškodovancem.

Kot je na predobravnavnem naroku pojasnila sodnica, so na sodišče vabili tudi oškodovanca, vendar očitno ni prejel sodne pošte. Vabilo zanj namreč ni bilo izkazano. Ker ima v postopku nekatere pravice – predvsem bi rada od njega slišala, ali uveljavlja premoženjskopravni zahtevek –, sodišče včeraj ni opravilo še naroka za izrek kazenske sankcije. Grma bodo tako na sodišče povabili prihodnji teden, ko bodo izpeljali tudi predobravnavni narok za soobtoženega Zupanca. Medtem bo poskušala sodnica stopiti v stik z oškodovančevim pooblaščencem. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije