PREOBRAT

V Emporiumu ukradli za 83.000 evrov oblek

Objavljeno 17. oktober 2019 07.06 | Posodobljeno 17. oktober 2019 07.06 | Piše: Aleksander Brudar

Tožilstvo zavrglo ovadbo zoper varnostnika iz Emporiuma. Najprej je bila škoda ocenjena na celo 240 tisočakov.

Kdo je v Emporiumu ukradel oblačila? FOTO: Marko Feist
LJUBLJANA – Eno leto je že od takrat, ko je v javnost kot strela z jasnega udarila novica, da naj bi varnostnik Varnostne agencije 911 VRS, d. o. o., v trgovini Emporium v ljubljanskem BTC ukradel za skoraj četrt milijona oziroma 240.000 evrov oblačil prestižnih blagovnih znamk. Vse to naj bi delal prav pretkano, saj naj bi prihajal v službo približno uro in pol prej ter tako iz trgovine odnašal oblačila, nato pa izbrisal posnetke videonadzornih kamer. Vse skupaj naj bi se dogajalo v obdobju enega do dveh let, domnevnega dolgoprstneža pa so ujeli po tem, ko so odgovorni najeli detektiva in namestili še eno kamero, za katero ni vedel.

image
Edin Latić trdi, da so njegovi varnostniki vestno opravljali svoje delo. FOTO: Marko Feist
Zdelo se je, da je dokazov zoper 46-letnega varnostnika kar dovolj, saj so celo policisti konec januarja letos na okrožno državno tožilstvo zoper njega podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja velike tatvine. A tokrat se ni več govorilo o 240.000 evrih. »V dejanjih, ki jih je osumljen, je nastalo za okoli 83.000 evrov materialne škode,« so nam na začetku leta sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Nato pa je sledil preobrat. Osumljeni varnostnik, ki pri varnostni službi ne dela več, si je lahko čez nekaj mesecev povsem oddahnil. »Kje so zdaj ti dokazi?« se danes sprašuje direktor Varnostne agencije 911 VRS Edin Latić po odločitvi tožilstva, da varnostnika ne bodo preganjali. »V zvezi z vašim vprašanjem vam sporočamo, da je bila kazenska ovadba zoper navedenega dne 5. 9. 2019 s sklepom zavržena,« nam je odgovorila dr. Katarina Bergant, višja državna tožilka in vodja ljubljanskega okrožnega tožilstva. Latić seveda pričakuje, da se mu bo vodstvo Emporiuma opravičilo za to, da so ne samo po krivem njihovega zaposlenega obtožili kraje, ampak tudi skoraj čez noč odpovedali sodelovanje z njimi. Da o poslovni škodi zaradi slabe publicitete ne govorimo.

Kradli tudi zaposleni

image
Varnostne agencije 911 VRS so do odpovedi pogodbe varovale tudi druge poslovalnice Magistrata International. FOTO: Marko Feist
»Kaj je razlog dejanske odpovedi našemu podjetju, ne vemo. Predvidevamo pa, da stanje zdaj tudi ni dosti boljše. Odgovore bomo iskali naprej prek institucij, ki so zadolžene za to, oziroma po pravni poti,« dodaja sogovornik in poudari, da so njegovi zaposleni nedolžni, da so svoje delo opravljali kakovostno in zelo vestno.
so prijeli v šestih letih.

Latić nam razloži, da je bil prav ta varnostnik eden boljših in da je v trgovini našel veliko ljudi, ki so kradli obleke. Spomni, da je bilo njegovo podjetje takrat odgovorno za fizično, in ne tehnično varovanje. To pomeni, da je trgovino zunaj delovnega časa varovala druga varnostna služba. »V tem času, ko smo varovali Emporium, in sicer od marca 2012 do oktobra 2018, smo na področju notranje varnosti objekta izvedli nešteto ukrepov. V samem Emporiumu smo imeli v šestih letih približno 100 prijetih oseb, ki smo jih zaradi kraj ovadili tožilstvu. Izvedli smo tudi nadzor nad prevzemom oblačil v skladišču, in sicer je bil tam ob njihovem prevzemu in izdaji prisoten varnostnik,« razloži Latić in nadaljuje, da so tudi popisovali vsa oblačila zaposlenih, ki so jih na primer v torbah prinesli v objekt. In to »zaradi kontrole zaposlenih, da niso mogli zvečer nenadzorovano odnašati oblačil iz službe«. Na tak način so pri tatvinah dobili tudi nekaj zaposlenih. »Ovadili nismo samo zadnje zaposlene, ki smo jo dobili pri kraji 12 kosov oblačil, in to zaradi vodstvenega kadra v Emporiumu, ki ni želel klicati policije,« se spominja Latić. Ta zaposlena je sicer nato dobila odpoved.

Izposojali so si obleke

image
Helena Draškovič varnostnih vprašanj ne komentira. FOTO: Jure Eržen
Ob prekinitvi pogodbe jim je vodstvo podjetja očitalo nevestno delo, kar Latić odločno zavrača. Pravi, da so najmanj trikrat na dan pregledali kabine, kjer se preoblačijo stranke, poleg tega so osebno usposabljali zaposlene za prepoznavanje tatvin. Ne nazadnje jim je Magistrat International, v sklopu katerega deluje Emporium, zaupal tudi varovanje njihovih drugih poslovalnic po državi. Kar se tiče oblačil prestižnih blagovnih znamk, direktor varnostne agencije še poudari, da so te tudi sami šteli in glede na prodajo vodili njihovo evidenco. »Tako da se tako velike kraje ne bi mogle zgoditi, ker bi mi to opazili,« poudari. Čudi se tudi, kako da se je najprej govorilo o skoraj četrt milijona evrov ukradenih oblačil, nato pa se je škoda zmanjšala na 83.000 evrov: »Ker po tem podatku je nekdo v Emporium prinesel nazaj za 160.000 evrov oblačil. Drugače si tega ne znam razlagati.« Prepričan je, da je ta moral vzeti nekdo drug, če je zdaj jasno, da njihov varnostnik tega ni naredil. »To je mogoče delo za policijo, da razširi preiskavo,« nadaljuje in doda, da je imel vodstveni kader v Emporiumu do te velike kraje pravico izposoje oblačil iz trgovin. Njegovi varnostniki so ta oblačila popisali. Ko pa so se vrnila, jim jih ni nihče pokazal. »Vodstvo smo večkrat opozorili na to, da nimamo nadzora nad temi oblačili. Odgovorili so nam, da so vrnjena, da se razknjižijo čez blagajno in da mi s tem nimamo nič,« še sklene Latić.

Brez komentarja
Za komentar smo se obrnili tudi na direktorico Magistrata International Heleno Draškovič. Vprašali smo jo, kako komentira dejstvo, da je bila kazenska ovadba zoper varnostnika zavržena, še posebno ker naj bi ga menda posnele videonadzorne kamere, ali je možno, da bi tatvino storil kdo od zaposlenih, ali držijo navedbe, da so se kraje dogajale ponoči in zjutraj, še preden se je trgovina odprla, kako je mogoče, da je bila na koncu škoda »le« še 83.000 evrov ter ali so še pripravljeni naprej sodelovati z varnostno službo. Njen odgovor je bil le: »Varnostnih vprašanj ne komentiramo.«
Deli s prijatelji