NA SODIŠČU

V drugo nižja kazen

Obsojenca bosta štiri mesece kazni lahko odslužila z družbenokoristnim delom.
Fotografija: Odvetnika Weindorfer in Herceg sta svoje dosegla že pri višjih sodnikih. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Odvetnika Weindorfer in Herceg sta svoje dosegla že pri višjih sodnikih. FOTO: Oste Bakal

Predsednik okrožnega sodišča v Murski Soboti sodnik Branko Palatin je na ponovljenem sojenju mladeničema, ki sta maja iz Hrvaške v Slovenijo pretihotapila sedem Kitajcev, določil nekoliko milejšo kazen. Takrat sta bila Samir Ahmetaj in Timotej Fermišek obsojena na deset mesecev zapora in plačilo dobrih 1300 evrov denarne kazni, obema so tudi podaljšali pripor. Zagovornika obsojenih sta se na obsodbo pritožila in višji sodniki so jima ugodili. Prvostopenjsko sodbo so razveljavili, ker da sodišče ni dovolj tehtno obrazložilo svoje odločitve, ter zadevo vrnili v novo sojenje.


Timotej in Samir sta bolj zadovoljna, saj jima ni več treba za zapahe. FOTO: Oste Bakal
Timotej in Samir sta bolj zadovoljna, saj jima ni več treba za zapahe. FOTO: Oste Bakal

In v drugo je vse šlo zelo hitro, saj sta se tako Ahmetaj kot Fermišek že na predobravnavnem naroku pokesala in priznala krivdo, tako da jima je sodnik Palatin le še izrekel sankciji. Okrožna državna tožilka Manuela Frumen je tudi tokrat predlagala, da se ju vnovič obsodi na deset mesecev zapora, a se je strinjala z možnostjo, da sodišče preostanek kazni, ki je mladca še nista prestala, spremeni v delo v družbeno korist. Znova je tudi predlagala denarno kazen v višini šestdesetdnevnega zaslužka oziroma nekaj več kot 1300 evrov za vsakega obtoženega. Odvetnika Igor Weindorfer, ki je zastopal Fermiška, in Zlatko Herceg, zagovornik Ahmetaja, sta Palatina medtem prosila, naj upošteva dejstvo, da sta se njuna varovanca za tihotapljenje ljudi odločila iz mladostniške naivne želje po hitrem in lahkem zaslužku ter da sta brezposelna, in naj jima izreče minimalno denarno kazen ter jima omogoči plačilo na obroke.


Sodnik Palatin je v novem izreku sodbe sledil tožilki in obrambi. Obtožencema je prisodil mesec nižjo kazen kot na prvi obravnavi, in sicer devet mesecev zapora, bosta pa štiri mesece lahko odslužila z družbenokoristnim delom. Pet mesecev sta medtem že odslužila v priporu. Palatin je obema naložil plačilo 375 evrov denarne kazni. Sodnik je oba oprostil plačila stroškov sojenja ter zagovornikov, kar bo bremenilo državni proračun. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije