PROSTITUCIJA V SLOVENIJI

V devetih mesecih našteli 700 strank, ki so koristile spolne usluge

Objavljeno 23. avgust 2019 19.40 | Posodobljeno 23. avgust 2019 19.41 | Piše: Mojca Marot

Prvoobtoženi Jože Cank zanikal krivdo za zlorabo prostitucije in trgovino z ljudmi.

Jožeta Canka so na sodišče privedli že v začetku avgusta, a je bil takrat njegov odvetnik na dopustu, zato so predobravnavni narok opravili včeraj.
CELJE – Devet mesecev so celjski kriminalisti spremljali hudodelsko združbo, ki je dekleta iz Ukrajine, pet jih je med oškodovanimi v tem postopku, pod pretvezo, da bodo pri nas delale kot barske plesalke, zvabila v Slovenijo, a so se morale nato prodajati za denar.

image
Ključavničar Marjan Soršak in mizar Ekrem Pobrić sta se s tožilstvom pripravljena pogoditi.

V času, ko so združbo spremljali policisti in kriminalisti in uporabili tudi prikrite preiskovalne ukrepe, so pri njih našteli kar 700 obiskov strank, ki so si zaželele spolnih storitev deklet, če niso bile najbolj voljne, pa so jih pred tem silili k pitju koktajlov in drugih alkoholnih pijač.

Tožilstvo je sestavilo obtožnico, po kateri je trgovine z ljudmi in zlorabe prostitucije obtoženih sedem članov hudodelske združbe, na čelu katere je bil Jože Cank iz Dramelj, ki se je že v preteklosti znašel pod drobnogledom organov pregona zaradi podobnih kaznivih dejanj.

A je zadeva zastarala, tokrat pa je preiskovalni sodnik zanj po zaslišanju odredil pripor, v katerem je še vedno. V priporu je še Robert Mramor, partner Cankove hčerke Maje Cank, ki je tudi med obtoženimi, a se brani s prostosti. Tako kot še Ekrem Pobrić, Marjan Soršak, Damjan Vindiš in Peter Školnik, le da Vindiš in Školnik nista bila člana združbe.

Med ovadenimi je tudi družba Esit, d. o. o., v stečaju, ki jo je imel v lasti Cank in je upravljala nočni lokal Coctail bar, kjer se je odvijala prostitucija in so bile nastanjene tudi žrtve. Družba je bila krinka za izdajanje računov, s katerimi so fiktivno prikazovali izvedbo zakonite storitve zasebnega pogovora ali spremstva deklet.

Mramor, Cankova hči in sam Jože Cank so krivdo že zanikali, Soršak in Pobrić pa sta se včeraj odločila za priznanje krivde in se bosta o višini kazni pogajala s tožilstvom. Dva obtožena pa predobravnavni narok še čaka. Policisti in kriminalisti so združbo začeli spremljati oktobra 2017, preiskavo so končali avgusta lani.
Dva sta pripravljena priznati krivdo in od tožilstva iztržiti milejšo kazen.


Če bodo spoznani za krive trgovanja z ljudmi, jim grozi od tri do 15 let zapora, za zlorabo prostitucije pa od enega do 12 let zapora. Obtožnica domnevno vpletene v hudodelsko združbo bremeni, da so Ukrajinke v Slovenijo zvabili s preslepitvijo, da bodo delale v nočnem lokalu Coctail bar v Medlogu pri Celju, zatem pa so jih prisilili v prostitucijo.

Člani hudodelske združbe so imeli naloge razdeljene, vodja pa naj bi bil prav Cank, ki je bil tudi formalni lastnik družbe Esit. Kot so lani razkrili celjski kriminalisti, so obsežno racijo opravili v noči na 31. avgust in ugotovili, da je bilo med žrtvami kar devet državljank Ukrajine in še štiri naše državljanke, a vse v zdajšnje sojenje niso vključene. 
Deli s prijatelji