Ušel najvišji kazni za mamino smrt

Tožilci za Dragana Kukanjo zahtevali 30 let zapora. Prisodili so mu jih le 12, saj naj ne bi zagrešil umora.
Fotografija: V priporu je že leto in pol, do prestane kazni mu jih ostane še deset. FOTO: Boštjan Celec
Odpri galerijo
V priporu je že leto in pol, do prestane kazni mu jih ostane še deset. FOTO: Boštjan Celec

Veliki kazenski senat novogoriškega okrožnega sodišča je razgrnil nepravnomočno sodbo za 70-letnega Dragana Kukanjo iz Črnič. Čeprav je tožilstvo zanj zahtevalo najstrožjo možno kazen (30 let zapora), so sodniki včeraj sporočili, da do njega še zdaleč niso bili tako strogi. Spoznali so ga namreč za krivega uboja v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti (prisodili so mu 10 let zapora) in nasilja v družini (dve leti zapora in pol). Nepravnomočna enotna kazen se glasi: 12 let zapora.

Ob sodbi mrmral »Nikoli«

Obtožen je sicer bil, da je 4. septembra predlani – ko je domov prišel pijan – od enih do štirih zjutraj zverinsko mučil nemočno 91-letno mater Tatjano, ji med silovitim pretepanjem zlomil zgornjo in spodnjo čeljust, roke, več reber. S tem naj bi zagrešil kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe.

Potem se je odpravil spat in se po obtožbi okrog osmih zjutraj znova spravil nad mater, jo še nekajkrat udaril, nato pa jo s postelje zvlekel v kopalnico pod tuš, nanjo zlival vodo, močan curek vode pa usmerjal v njena usta. V danem trenutku jo je z rokami zagrabil za vrat tako močno, da ji je na več mestih zlomil hrustanec. Starka je umrla. Šlo je za umor iz maščevanja, je bilo prepričano tožilstvo – materi je namreč dolga leta očital, da so ga starši kot otroka zapostavljali, mu govorili, da bi moral biti punčka, favorizirali pa brata ter nanj prepisali hišo.

Sodnik: ni šlo za umor, ampak za uboj. FOTO: Dejan Javornik
Sodnik: ni šlo za umor, ampak za uboj. FOTO: Dejan Javornik
Med preiskavo umora pa se je po ugotovitvah organov pregona izkazalo, da je bil več let nasilen ne le do matere, ampak tudi do partnerice, ki je težka invalidka, ter mladoletne hčere, zato je bil obtožen tudi kaznivega dejanja nasilja v družini in zanemarjanja mladoletne osebe oziroma surovega ravnanja s hčerko.

Kukanja krivde ni nikoli priznal, v zagovoru pa je dejal: »Vse, kar se je zgodilo, je lapsus. Veliko tega se mi je nabralo v življenju, sigurno sem tudi za kaj kriv, zagotovo pa ne za stvari, ki so zapisane v obtožbi. Otroka sem lepo vzgajal, tudi za invalidno ženo sem skrbel. Ničesar ne priznavam, niti krivde za umor. Mamo sem imel rad, sploh ne vem, kako je umrla. Pravijo, da zaradi zadušitve. Jaz pa nisem dušil nikogar.«

Tožilka Marta Durnik Vukelić je po končanem procesu v zaključnih besedah zanj predlagala drastične kazni in enotnih 30 let zapora: 28 let zapora zaradi umora, leto in pol zaradi povzročitve hude telesne poškodbe, po dve leti pa zaradi nasilja v družini in zanemarjanja hčerke. Kukanjev odvetnik Mitja Podgornik je nasprotno menil, da če sploh kaj bi lahko klientu kvečjemu očitali nenaklepno kaznivo dejanje na škodo matere, to bi bila povzročitev hude telesne poškodbe s smrtnim izidom.

Po večurnem pretepanju je prijavil materin padec po stopnicah. FOTO: Dejan Javornik
Po večurnem pretepanju je prijavil materin padec po stopnicah. FOTO: Dejan Javornik
Prvostopenjski sodniki pa torej sporočajo, da je kriv uboja in nasilja v družini. Predsednik senata Igor Majnik je pojasnil, da je po njihovem mnenju pri vsem skupaj šlo le za dve kaznivi dejanji, v primeru nasilne smrti matere pa naklep ni bil dokazan – zato se sodba glasi uboj. V stanju bistveno zmanjšane prištevnosti pa naj bi ga Kukanja zagrešil tudi zaradi alkoholiziranosti, po enem od izvedenskih mnenj naj bi namreč imel v kritičnih trenutkih v sebi kar tri promile alkohola.

Toda 70-letnik tudi s tako sodbo ni bil zadovoljen. Sodnikovo obrazložitev je spremljal z nenehnim zmajevanjem ter mrmranjem »Nikoli«.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije