PROVIZIJE

Ulaga dobival keš na roko

Objavljeno 20. oktober 2020 11.09 | Posodobljeno 20. oktober 2020 11.09 | Piše: Aleksander Brudar

Tako trdi tožilstvo, saj naj bi od skakalcev zahteval provizijo. Sam krivdo zanika, na pomoč kliče Peterko in Majdičevo.

Primož Ulaga krivde ne priznava, pravi, da gre za nizke udarce. FOTO: Marko Feist
Petra Majdič, nekdanja vrhunska tekačica na smučeh, nekdanji smučarski skakalec Primož Peterka in Jože Klemenčič, koordinator teka na smučeh pri Smučarski zvezi Slovenije (SZS), so za nekdanjega predsednika SZS Primoža Ulago očitno glavni adut, da opere hude očitke na svoj račun. Na sodišče jih namreč vabi kot priče.

image
Provizijo naj bi želel dobiti tudi od Petra Prevca. FOTO: Matej Družnik
Govor je o njegovih domnevnih nečednih poslih, s katerimi naj bi na precej lahek način prišel do denarja. Če vse to, kar mu očita tožilstvo, drži, je izdelal pretkan načrt, v katerega je vključil tako vrhunske slovenske skakalce kot tudi njihove trenerje.

»Če bi takrat vedel, kaj je to vse s seboj potegnilo, bi mu rekel, naj ta denar kar na zvezi obdržijo,« nam je včeraj povedal Nejc Frank, ki je bil leta 2013 skupaj z Janezom Grilcem trener pomočnik A-reprezentance v smučarskih skokih. Spominjal se je, kako je do njega prišel Ulaga in mu rekel, da se je s sponzorjem dogovoril za denar in da naj mu zato to poplača v obliki provizije. Frank in Grilc sta dobila vsak po 1250 evrov, pri čemer sta morala od tega odšteti 25-odstotno provizijo, vsak 312,50 evra.

image
Robert Kranjec zadeve ne komentira. FOTO: Tomi Lombar
Iz obtožnice, ki jo je včeraj na predobravnavnem naroku na ljubljanskem okrožnem sodišču predstavila tožilka Petra Vugrinec, izhaja, da sta morala Frank in Grilc na oblačilih nositi logo sponzorja Holding slovenske elektrarne (HSE). S svojo zahtevo pa je Ulaga do denarja prišel ne samo na lahek, ampak tudi zelo poceni način. Frank nam namreč pove, da je moral sam nositi tudi vse davčne stroške iz naslova sponzorskih sredstev.
 

Najboljši skakalci mu denarja niso dali


Ulaga naj bi marca 2013 tudi od smučarskega skakalca Andraža Pograjca zahteval, da mu v zameno za to, da bo z nošenjem znamke HSE na svojih oblačilih dobil 2000 evrov, v gotovini izplačati 500 evrov oziroma 25-odstotno provizijo. V obeh omenjenih primerih naj bi Ulaga zahteval in tudi dobil nedovoljeno nagrado. Mu pa to kljub zahtevi ni uspelo od najbolj znanih slovenskih imen v smučarskih skokih, Roberta Kranjca, Petra Prevca in Jurija Tepeša.

Od Tepeša je konec leta 2013 zaradi sklenitve sponzorske pogodbe z OMV zahteval plačilo nagrade v višini najmanj 1600 evrov oziroma od osem do 10 odstotkov vrednosti celotne sponzorske pogodbe. Le nekaj mesecev prej pa podobno tudi od Prevca in Kranjca. Kot razlog, da bi mu dala osem odstotkov od celotne vrednosti nagrade, je namreč navedel nadomestitev tiste razlike denarja, ki sta jo skupaj s še dvema skakalcema Tepešem ter Pograjcem prav zaradi posebnih pravil, pa četudi so v sezoni 2012/13 beležili zelo dobre rezultate, izgubila. Kranjec in Tepeš včeraj za Novice vsega skupaj nista želela komentirati.

Šport ima svoje principe in vsi poznamo, kako v športu to deluje.

»Ne smem dajati nobenih izjav. Obrnite se na Smučarsko zvezo Slovenije,« je povedal Kranjec, ki je bil v tistem času aktualni svetovni prvak v smučarskih poletih. Kranjec je sicer pred časom za Dnevnik zatrdil, da je Ulagi plačal provizijo v gotovini: »Ja, plačal sem Ulagi. Plačal sem mu keš na roko!« Na naše včerajšnje dodatno vprašanje, ali je torej Ulagi plačal provizijo, četudi iz obtožnice izhaja povsem nasprotno, pa, kot že rečeno, Kranjec ni želel dati komentarja.
 

Nizki udarci


In kaj na vse to pravi Ulaga, ki mu tožilstvo očita storitev štirih kaznivih dejanj nedovoljenega sprejemanja daril (leta 2018 je bil sicer že pravnomočno oproščen pomoči pri kaznivem dejanju preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti)? Pred sodnico Ano Testen je zatrdil, da krivde ne priznava.

»Nikoli nisem od nobenega nič zahteval in nikoli nisem nikogar izsiljeval, da mi izplača provizijo ali nagrado,« je bil jasen Ulaga. Njegov zagovornik Aljoša Dežman pa je nato pojasnil, zakaj bi ga na sojenju Majdičeva, Peterka in Klemenčič kot priče lahko oprale obtožb. Trojica bi namreč lahko, kot pojasni odvetnik, potrdila, da način delovanja obtoženega ni bil takšen, kot je prepričano tožilstvo.

1600 evrov naj bi Ulaga zahteval od Jurija Tepeša.

»Da ni bilo nobenega izsiljevanja ali zahteve z moje strani. Šport ima svoje principe in vsi poznamo, kako v športu to deluje. Da so sponzorji, agenti, menedžerji, odvetniki ... in to gre z roko v roki,« je še pristavil Ulaga, ki je moral zaradi spornih poslov oktobra 2013 zapustiti mesto predsednika SZS. Očitke na svoj račun je ob odhodu s sodišča ocenil tudi kot »nizke udarce«. Tožilka je sicer na koncu sodišče pozvala, naj čim prej razpiše glavno obravnavo, saj celotna zadeva zastara 10 let po storitvi domnevnega kaznivega dejanja oziroma leta 2023.
Deli s prijatelji