KRIMINALNA ZDRUŽBA

Ukradli avtobus: po sedmih letih so jih razkrinkali

Na območju PU Murska Sobota so v letih 2013 in 2014 ukradli dva avtobusa.
Fotografija: Ukradeni avtobus Mercedes-Benz. FOTO: PU Murska Sobota 
Odpri galerijo
Ukradeni avtobus Mercedes-Benz. FOTO: PU Murska Sobota 

Pomurski kriminalisti so v sodelovanju s kolegi iz drugih evropskih držav razkrili srbsko kriminalno združbo, ki je kradla avtobuse. Na območju Policijske uprave Murska Sobota sta bila v letih 2013 in 2014 na takšen način odtujena dva avtobusa, še dva poskusa tatvine avtobusa pa sta se izjalovila.

V noči s 15. na 16. november 2013 so neznanci izpred hotela v Radencih ukradli avtobus znamke Setra, nemških registrskih oznak, katerega vrednost je bila okoli 200.000 evrov. Druga kraja avtobusa znamke Mercedes-Benz pa se je zgodila v noči s 26 na 27. maj 2014 izpred hotela v Moravskih Toplicah, pri čemer je bilo nemško podjetje oškodovano prav tako za 200.000 evrov.
Dve tatvini nista uspeli. V noči s 7 na 8. november 2013 so neznanci vstopili v avtobus, ki je bil parkiran na Panonski ulici v Gornji Radgoni, a jim ga ni uspelo odtujiti. Drugi neuspešen poskus kraje pa je bil v noči s 5. na 6. maj 2014 na parkirišču hotela v Radencih. Oba avtobusa sta bila znamke Mercedes-Benz in slovenskih registrskih oznak.

Policijska uprava Murska Sobota poroča, da so se pomurski kriminalisti po prvi tatvini avtobusa povezali s kriminalisti iz Avstrije, Nemčije, Belgije in Francije ter skupaj preiskovali kazniva dejanja, saj je bilo tudi pri njih v istem obdobju ukradenih nekaj avtobusov omenjenih znamk.

Skupno so ovadili 14 državljanov Srbije in podali 18 kazenskih ovadb za kazniva dejanja tatvin oziroma poskusov tatvin avtobusov v obdobju od 7. novembra 2013 do 28. junija 2015, in sicer za osem primerov v Avstriji (od tega šest na Dunaju), po štiri primere v Pomurju in Nemčiji ter po en primer v Belgiji in Franciji.

V omenjenem času je kriminalna združba z izvrševanjem kaznivih dejanj oškodovala lastnike avtobusov v skupni vrednosti okrog tri milijone evrov. Poleg tega je s poskusi tatvin avtobusov nastalo še okrog 50.000 evrov materialne škode, ocenjuje policija.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije