HOTELI V VARNO DRŽAVO

Ugrabitev obžalovali v solzah

Objavljeno 28. avgust 2019 16.39 | Posodobljeno 28. avgust 2019 16.39 | Piše: Tanja Jakše Gazvoda

Maročan in Alžirec obsojena na 21 mesecev zapora, za tretjega ni jasno, ali je sploh polnoleten. 79-letnega Miroslava Moravca so zajeli v njegovem vinogradu.

Trojica ugrabiteljev FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
NOVO MESTO – Za rop, ugrabitev in odvzem motornega vozila – vsega leto in devet mesecev zapora. Tako se glasi sodba za dva od treh migrantov, ki so 8. maja letos okoli pol enih popoldne v vinogradu v Cerniku pri Malem Nerajcu ugrabili Miroslava Moravca, 79-letnega domačina, ki je nič hudega sluteč delal med trsi. Strah, šok in travme, ki jih je doživljal v urah ugrabitve, so pustili posledice na zdravju Belokranjca. Šest ur so ga namreč z zvezanimi rokami in nogami ter zalepljenimi usti in pokritega prevažali v prtljažniku, potem pa ob slovensko-italijanski meji pustili v avtu, le roke so mu sprostili. Še pred dnevi je moral iskati zdravniško pomoč na urgenci, težave pa je zdravnik pripisal posttravmatskemu sindromu.

8. maja so ugrabili Moravca.

Kar trije različni rojstni datumi

A treba je upoštevati tudi stisko migrantov, so opozorili na sodišču, psihične težave mladih fantov, ki so v želji po boljšem in bolj mirnem življenju v državah, kjer spoštujejo človekove pravice, pobegnili iz Alžirije oziroma Maroka. In če si ti želijo tja, kjer bodo živeli varno, so sami storili nasilje nad nič krivim domačinom.

Ugrabitelji, 25-letni Maročan Abdkarim Kadfe ter dva 18-letnika iz Alžirije, Oubi Boutrid in Omar Abidi, so tisti, ki so se tako predrzno in nečloveško lotili Moravca ter si z ugrabitvijo zagotovili prevoz do Italije. O slednjem iz trojice ugrabiteljev niti ni jasno, ali je sploh polnoleten. V mesecih pripora se je namreč izkazoval s tremi različnimi dokumenti, po enem bi bil polnoleten 14. februarja, po drugem 14. marca, po tretjem pa 14. septembra letos. Trdi, da je pravi rojstni datum ravno slednji, kar pomeni, da bi mu kot mladoletnemu sodili po drugi zakonodaji, zanj seveda milejši. Da bi razčistili dilemo, kdaj se je rodil, je sodnica novomeškega okrožnega sodišča Betka Šimc odločila, da bo treba dobiti podatke iz Alžirije, do takrat je sojenje zanj izločila.

Hoteli so v varno državo

Sta pa pred roko pravice predvčerajšnjem stopila druga dva golobradca, skesana in s solzami v očeh. »Alžirijo sem zapustil 12. septembra lani, torej še mladoleten. Želel sem si v varno državo. Brat študira in dela v Ukrajini. Tudi jaz bi rad delal in študiral v varni državi. Pred dogodkom sem bil osem dni v gozdu na Hrvaškem in tri dni v gozdovih v Sloveniji, brez obleke in hrane, ogrožen. Psihično sem bil zlomljen, ker sem bil tako dolgo na poti,« je v solzah hlipal Oubi Boutrid. Opravičil se je oškodovancu, njegovi družini in celo Republiki Sloveniji. »Nisem imel namena nikogar poškodovati, le varno zatočišče sem potreboval,« je zatrjeval in dejal, da spada k berberski manjšini in je bil v Alžiriji vsak dan priča demonstracijam proti manjšinam ter nacionalizmu, spomnil pa je na državljansko vojno v prejšnjem stoletju, v kateri je bilo ubitih 200.000 ljudi. Psihične in fizične težave je imel tudi Abdkarim Kadfe in tudi on se je opravičil oškodovancu ter Republiki Sloveniji. »Maroko sem zapustil 6. decembra lani zaradi političnih demonstracij in zaradi strahu za življenje. Hotel sem v varno državo,« je povedal in sodnici navedel, da je končal štiri razrede osnovne šole. Podpisati se zna, pisati in brati pa ne.

Vse tri obtožnica bremeni ropa, ugrabitve in odvzema motornega vozila. Kazenski zakonik za rop predvideva od enega do 10 let zapora, za ugrabitev od pol leta do petih let zapora, za kaznivo dejanje odvzema motornega vozila pa je zagrožena zaporna kazen do dveh let. Pod črto lahko torej zapišemo, da so si s tožilstvom izpogajali res mile kazni. Za rop sta bila Kadfe in Boutrid obsojena na 10 mesecev zapora, za ugrabitev na 7 mesecev in za odvzem na pol leta, enotna kazen se torej glasi leto in 9 mesecev zapora. Po prestani kazni bodo izgnani iz države, so pa oproščeni stroškov postopka.

Petdeset tisoč evrov odškodnine?

image
Miroslav Moravec je pokazal, kako je moral biti šest ur. FOTO: Marko Feist
Moravec je skupaj z odvetnikom Borutom Škerljem vložil premoženjskopravni zahtevek v višini 50.000 evrov, sodnica ju je napotila na pravdo, vendar je težko verjetno, da bo dobil kak evro, čeprav je moral veliko pretrpeti. A zagovornika obdolženih Marko Štamcar in Tatjana Medic sta povedala, da premoženjskopravni zahtevek zavračata tako po temelju kot višini, da je odškodnina, ki jo zahteva, močno pretirana, še tisti račun v višini dobrih 200 evrov, kolikor je Moravca stal najem nadomestnega avta, se jima zdi sporen, ker da iz njega ni vidno, za kakšen avto je šlo, in ali bi bilo možno najeti cenejše vozilo, saj določila obligacijskega zakonika tudi oškodovanca zavezujejo k čim manjši škodi. Obtožnica trem migrantom očita, da so 8. maja letos v vinogradu pri Malem Nerajcu Moravcu grozili z nožem, mu z vrvjo in lepilnim trakom zvezali roke in noge ter mu čez usta dali lepilni trak. Od njega so zahtevali denar, mu pregledali žepe, vzeli ključe od njegovega avtomobila in kleti. Pregledali so tudi klet, da bi našli kaj vrednega, zatem pa so, da jih Moravec ne bi prijavil policiji, preden bi prišli čez slovensko ozemlje v Italijo, zvezanega dali v prtljažnik njegovega forda C-maxa in se z njim odpeljali proti slovensko-italijanski meji. Ob 18.47 so se na makadamski poti blizu Prelož na območju občine Divača ustavili, Moravcu vzeli črno torbico, komplet preklopnih nožev in svetilko, zatem pa prerezali vrv na njegovih rokah, vozilo in Moravca v njem pa zapustili in se peš odpravili proti meji.

Nepremišljenost in mladost

image
Višji državni tožilec Srečko Hočevar se je pogajal z odvetniki obtoženih. FOTO: Tanja Jakše Gazvoda
»Šlo je za nepremišljeno dejanje mladih fantov, ki so v iskanju boljšega življenja na poti v Evropo storili prav to, pred čimer so bežali. Treba je upoštevati, da je bila zoper oškodovanega uporabljena sila v najmilejši obliki, z njim niso obračunavali ali ga tepli, na koncu poti so ga spustili, saj so želeli čim prej in čim bolj neopazno priti čez Slovenijo. Vzeli so le nekaj drobnih stvari in kriminalna količina niti ni tako velika, kot je videti na prvi pogled,« je menil zagovornik Štamcar, sodnica Šimčeva pa je opozorila, da mladost ne more biti zadosten razlog, da bi izrekla nižjo kazen, kot jo je predlagal višji državni tožilec Srečko Hočevar in ki je bila v bistvu rezultat pogajanj. »Sama sta hotela varnost, a grozila sta drugemu,« je še dejala.

Sicer pa so vse tri migrante črnomaljski policisti že obravnavali dober teden dni prej, preden so ugrabili Belokranjca. Tudi ko bodo odslužili kazen in bodo izgnani iz naše države, ni verjeti, da se bodo vrnili domov. Le vprašanje je, na kak način bodo takrat poskušali priti v katero od varnih držav. 
Deli s prijatelji