UGRABITEV

Ugrabiteljem naj bi plačal kurbe

Po zabavi v striptiz klubu naj bi trije Romi v avtomobil strpali Marka S. Ker na bankomatu ni mogel dvigniti dovolj, so ga poslali na banko.
Fotografija: Blaž Grm, Jože Rus in Cvetko Grm zanikajo očitke tožilstva. FOTO: Igor Mali
Odpri galerijo
Blaž Grm, Jože Rus in Cvetko Grm zanikajo očitke tožilstva. FOTO: Igor Mali

»Ne priznam,« so včeraj na ljubljanskem okrožnem sodišču na vprašanja kazenske sodnice Ane Testen, kako se bodo izrekli o očitkih protipravnega odvzema prostosti in ropa, drug za drugim odgovarjali 20-letni Blaž Grm, njegov 24-letni polbrat Cvetko Grm in 27-letni Jože Rus. To je trojica, ki ji tožilstvo očita, da je v noči na 22. maj pred ljubljanskim striptiz klubom Escape v družbi še enega mladoletnika v avtomobil strpala Marka S., ga odpeljala na Dolenjsko in ga s posebnimi prijemi – s hudimi grožnjami in tepežem – prisilila, da je najprej na bankomatu dvignil 420 evrov, pozneje pa odkorakal na banko v Novem mestu in jim izročil še 1950 evrov.
Zgrabili naj bi ga pred striptiz klubom Escape na Grablovičevi. FOTO: Marko Feist
Zgrabili naj bi ga pred striptiz klubom Escape na Grablovičevi. FOTO: Marko Feist

Obramba meni, da je obtožba na trhlih nogah. Kot je namreč izpostavil Bojan Celar, zagovornik Blaža Grma, ta temelji na besedah oškodovanca, ki pa se vsega, ker je bil tiste noči tako zelo pijan, niti ne spominja.
O trojici smo včeraj na sodišču lahko izvedeli, da niso zaposleni. Blaž Grm je oče enega otroka in prejema 650 evrov socialne pomoči in je v še enem postopku. Cvetko Grm, ki ima dva otroka, dobiva 896 evrov socialne pomoči in 289 evrov otroškega dodatka, bil je že obsojen in je prav tako še v postopku. Enako velja za Rusa, sicer očeta enega otroka, ki prejema 330 evrov socialne pomoči.
 

Različne zgodbe


Sojenje se bo začelo konec januarja, ko bo sodnica o tem, kaj se je dogajalo, najprej povprašala obtožene. Ti enotno zatrjujejo, da Marka niso ugrabili in da je prostovoljno prisedel v njihovega clia. A jim tožilstvo prav nič ne verjame, že zaradi tega ne, ker so v preiskavi različno opisovali dogodke. Tudi Cvetko Grm in Jože Rus zatrjujeta, da sta bila prav tako pijana, slednji je med preiskavo med drugim povedal, da je Marko sam rinil v njihov avto, saj je hotel v Kočevje. Ko so zapeljali v jarek in jim je avto pomagal na cesto izvleči neki domačin, »je sam rekel, da gre na bankomat, da bo temu plačal za pomoč. Med vožnjo pa sta se z mladoletnikom pogovarjala o posojilu in sam je predlagal, da gre na banko po denar.«

Sedemnajstletnik pa se je dogajanja v noči na 22. maj spominjal drugače; posojila ni omenjal, denar naj bi Marko dvigal za to, ker je »potem ko smo se družili v Escapu, padla ideja, da gremo na kurbe, verjetno na Turjak. Rekel je, da bo on plačal za vse, zato smo ga peljali na bankomat.« Ko so zleteli s ceste in nadaljevali potovanje proti dolenjski prestolnici, naj bi bilo nekaj govora o tem, da mora Marko plačati škodo, saj naj bi se zgodilo zaradi njega, »tudi sam je govoril, da je on kriv, zato naj ga peljemo na banko, da bo poplačal avto«.
 

Grožnje s smrtjo


V začetku februarja naj bi na prostor za priče stopil tudi Marko S., ki od obtoženih zahteva nazaj 2370 evrov, drugega za zdaj ne. Včeraj je sodišče prosil še za zaščito osebnih podatkov, prav tako pa da z obtoženci ne bi rad stopil v »nezaželen stik«. Sodnica mu je zagotovila, da bo sodišče storilo vse, kar po zakonu lahko, njegov primer pa bodo predali novoustanovljeni službi za podporo oškodovancem na tukajšnjem sodišču.

Med preiskavo je Marko S. torej, čeprav je njegov spomin res načet, preiskovalcem vseeno vedel povedati, da so, ko se je odpravil proti domu, »pred Escapom do mene stopili ljudje in me strpali v manjši rdeči avto«. Niti sanjalo se mu ni, kakšen namen imajo z njim in kam ga peljejo. V bližini neke bencinske črpalke so s cliom zleteli v jarek, trije naj bi se ukvarjali z vlečenjem avta na cesto, z enim pa je šel do bankomata, s katerega je moral dvakrat dvigniti denar.
Tožilka Maša Podlipnik ni podala predloga kazni v primeru priznanja krivde. FOTO: Igor Mali
Tožilka Maša Podlipnik ni podala predloga kazni v primeru priznanja krivde. FOTO: Igor Mali

Moški, ki je ob njem sedel na zadnjih sedežih (Rus), mu je namreč rekel, da jim je dolžen denar. Začeli naj bi ga pretepati, mu groziti s smrtjo in da ga bodo zaštihali. Najbolj agresiven naj bi bil voznik (Blaž Grm), »ki mi je rekel, da me bo ubil, da bo šel v avto po nož. Ležal sem na tleh in moledoval za življenje.«

Sodišče bo zaslišalo še več prič, med drugim policista iz patrulje, ki je družbo celo ustavila med vožnjo, a si jim Marko S. menda ni upal povedati, da je ugrabljen. Pa tudi bančno uslužbenko in žensko, ki je oropanega Marka na koncu dolge noči našla pred Mercatorjem, kjer se je zmeden, prestrašen in neprespan sesedel. Tej naj bi povedal, kaj se je zgodilo, a dejal, da si ne upa na policijo, saj se Romov preveč boji. »Ko sem ga izzvala, ali ima jajca, pa mi je odvrnil, da jih ima. Odpeljala sem ga na PP Novo mesto,« je Teuta Z. povedala v preiskavi.


Obramba je sodišču predlagala zaslišanje še nekaj prič, med drugim Milana Grma, ki je bil tiste noči v njihovi družbi v klubu Escape, pa tudi možakarja, ki je obtoženim pomagal vleči avto iz jarka. Priča bo menda lahko povedala, kakšno je bilo obnašanje vseh vpletenih, Marko S. pa naj bi celo izrecno povedal, da jim takrat ni pomagal nihče. Obramba Cvetka Grma pa bi angažirala celo izvedenca medicinske stroke. Cvetko Grm je imel v tistem času poškodovano roko in izvedenec naj bi sodišču pomagal razjasniti vprašanje, ali bi s takšno roko sploh lahko tepel svojo žrtev. 

Preberite še:

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije