Trdi, da ga ni bilo pri kraji kombijev

Sodišče zaslišalo prvega od treh madžarskih državljanov, obtoženih tatvine pred tremi leti.
Fotografija: Tatovi podjetja Kutsenits International niso obiskali prvič. FOTO: Oste Bakal
Odpri galerijo
Tatovi podjetja Kutsenits International niso obiskali prvič. FOTO: Oste Bakal

V noči na 16. marec 2017 naj bi trije Madžari – Krisztian Tököli, Peter Farkaš in Tamas Erdely – zagrešili tatvino dveh novih tovornih kombijev iz tovarne Kutsenits v Lendavski ulici v Murski Soboti, zraven pa naj bi ukradli še rezervne dele in drug material, vse skupaj vredno najmanj 220.000 evrov.

Policisti in kriminalisti so v sodelovanju z madžarskimi kolegi dokaj hitro odkrili domnevne storilce, bistveno več težav pa trije obdolženi povzročajo sodišču. Sodnik okrožnega v Murski Soboti Stanislav Jug namreč že dlje poskuša opraviti vsaj predobravnavni narok, toda Madžari se mu kljub obljubam, da bodo prišli, nenehno izogibajo.

Tokrat je sodniku uspelo opraviti predobravnavni narok za vsaj enega obtoženega, in sicer 45-letnega Budimpeščana Farkaša. Ta glede rojakov ni povedal ničesar, je pa odločno zanikal, da bi sodeloval pri kaznivem dejanju. V obrambo je celo navedel, da ga 16. marca 2017 in tudi ves marec sploh ni bilo v Murski Soboti, za kar naj bi imel alibi. Tako sodniku ni ostalo drugega, kot da določi glavno obravnavo, na kateri se bo Farkaš zagovarjal s soobtoženima sonarodnjakoma.


Pred tem bo sodišče poskušalo opraviti predobravnavni narok še za Tökölija in Erdelya; ta bo najverjetneje tudi zanikal krivdo, glede prvoobtoženega 42-letnega Tökölija iz okolice Veszpréma pa je stanje nekoliko drugačno.

Po podatkih, ki jih je iz Madžarske pridobilo sodišče, naj bi služil zaporno kazen v domovini in treba bo počakati, da bo lahko prišel v Mursko Soboto. Tököli je sicer že pred časom pisal sodniku in priznal krivdo ter sodišču predlagal, da mu izrečejo sankcijo brez njegove prisotnosti. S tem bi, pravi, želel sodišču olajšati delo in zadevo čim prej zaključiti, hkrati pa sodišče prosi za »humano sodbo, ki jo bo sprejel«.

S tem se ne strinjajo na tožilstvu, kjer obtožnico zastopa višji državni tožilec Drago Farič, ker da pisno soglasje ni dovolj in se obtoženi mora glede krivde izreči na predobravnavnem naroku.
Na soboškem sodišču bodo tako počakali na prihod obtoženega, kajti že pred časom je pooblaščenec oškodovanca zavrnil predlog, da bi sojenje odstopili madžarskim pravosodnim organom.


Obtožba najmanj trem Madžarom očita, da so v noči na 16. marec 2017 vlomili v poslovne prostore družbe za proizvodnjo vozil Kutsenits International na Lendavski ulici v Murski Soboti in ukradli različen material, orodje, opremo in različne dele avtomobilov in avtobusov, last družbe Kutsenits International. Hkrati sta izginili neregistrirani kombinirani vozili znamke VW Transporter, last podjetja Raiffeisen – Impuls Fuhrparkmanagement GmbH & Co KG. S tem so podjetji oškodovali za skupno 220.000 evrov (prvo za 165.000 in drugo za 55.000).

Tožilstvo Madžarom očita tudi, da so že pred v bližini kraja dogodka ukradli registrske tablice s parkiranega citroëna berlinga in BMW 320 z ljubljanskega oziroma murskosoboškega območja. Vozila so bila sicer varovana z alarmom, ki se je menda sprožil, vendar varnostnik službe, ki varuje tovarno, ni našel ali opazil nič sumljivega. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije