Tožil zaradi lisic

Stephen Casiraghi je zahteval 20.000 evrov zaradi uporabe prisilnih sredstev.
Fotografija: Uvidel je, da ni smiselno vztrajati pri tožbi. FOTO: Tadej Regent
Odpri galerijo
Uvidel je, da ni smiselno vztrajati pri tožbi. FOTO: Tadej Regent

Ko so policisti pred skoraj tremi leti za Stephenom Casiraghijem, ki je z avtomobilom bežal po ljubljanskih ulicah, uprizorili pravi filmski lov, so razvpitega obsojenca naposled le ujeli, ko je v Mostah ustavil avtomobil in se pognal v beg. A ko so ga ujeli, mu ni nič dišalo, da bi se prepustil njihovim lisicam. Aretaciji naj bi se aktivno upiral, zato so morali uporabiti strokovne prijeme, da so ga obvladali. Poročali smo, da se je Casiraghi znašel v postopku ne le zaradi bega, temveč tudi domnevnih groženj moščanskima policistoma. Ko sta mu vročila odločbo o odvzemu prostosti in pridržanju, naj bi jima zagrozil, da ju bo že našel in se jima maščeval, ker je moral imeti tako dolgo lisice na rokah, nato pa »zastrašujoče pogledal proti obema in dodal, da bo po njegovi vrnitvi na prostost imela policija veliko dela, pri tem pa sta se policista počutila ogrožena in sta se bala za svoje življenje in osebno varnost«. A ga je sodni senat v tem delu oprostil (obsojen pa je bil zaradi nevarne vožnje), saj niti zaslišana policista nista mogla opredeliti, ali so bile besede uperjene proti njima ali policiji na splošno.

Ne želi si povzročati stroškov

V lisicah je na policijski postaji preživel pet ur, kar ni prav, meni odvetnik. FOTO: guliver/Getty Images
V lisicah je na policijski postaji preživel pet ur, kar ni prav, meni odvetnik. FOTO: guliver/Getty Images
Casiraghi naj bi imel kar pet ur na policijski postaji na rokah lisice, kar je seveda narobe in pomeni poseg v osebnostne pravice, meni njegov pooblaščenec Tomaž Toldi, ki ga zastopa po odločbi o brezplačni pravni pomoči. Casiraghi je namreč zaradi tega zoper državo vložil tožbo, s katero je zahteval 20.000 evrov odškodnine. Po posvetu z odvetnikom Toldijem se je le odločil, da pri tožbi ne bo vztrajal. Toldi je z višjo državno odvetnico Ano Martino Hočevar na poravnalnem naroku pri sodnici Maji Jurić Ekart včeraj dosegel poravnavo in Casiraghi je od tožbe odstopil. Očitno je spoznal, da bi si s postopkom, med katerim bi zaslišali vrsto prič in angažirali sodnega izvedenca, ki bi ugotavljal zakonitost uporabe prisilnih sredstev, po nepotrebnem povzročil stroške.

Že večkrat se je znašel na zatožni klopi v odmevnih primerih in je dve desetletji večinoma preživel v zaporih, na sodišču pa je večkrat nastopil tudi kot tožnik, predvsem zaradi po njegovem nezakonitega postopanja policistov ali pravosodnih policistov. »Sem nižje- oziroma tretjerazredni državljan, ki nima nobenih pravic. Zaradi tega sem nenehno na piki policistov in tožilcev,« je tožil na enem od sojenj. Pred časom je pravnomočno izgubil tožbo zaradi bivalnih razmer v mariborskih zaporih in domnevno pretirane uporabe prisilnih sredstev tamkajšnjih pravosodnih policistov pa tudi tožbo, ker so mu v zaporu na Dobu, kjer je norel in razbijal, proti njegovi volji vbrizgali pomirjevalo. Največ uspeha pa si lahko obeta od tožbe zaradi 185 dni neupravičenega prestajanja zaporne kazni. Casiraghi, ki tožbe piše sam, po navadi zahteva vrtoglave zneske, v zadnjem primeru kar 760 tisočakov z obrestmi vred.

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije