NENAVADNA PROŠNJA

Tihotapec orožja Milorad pogreša psičko

Milorad Draganić bo sedel pet let in devet mesecev. Tovor, namenjen v Katalonijo, prestregli karabinjerji.
Fotografija: Zaradi pečanja z orožjem je obsojen na pet let zapora, zaradi droge na leto dni, enotna kazen je pet let in devet mesecev zapora. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Odpri galerijo
Zaradi pečanja z orožjem je obsojen na pet let zapora, zaradi droge na leto dni, enotna kazen je pet let in devet mesecev zapora. FOTO: DEJAN JAVORNIK

LJUBLJANA – Nenavadna prošnja iz pripora na Povšetovi je priromala na naslov višje sodnice kazenskega oddelka okrožnega sodišča Lee Habjanič. Pisal ji je prvoobtoženi v združbi tihotapcev orožja, 50-letni Milorad Draganić.
Del arzenala, ki je bil zasežen med hišnimi preiskavami. FOTO: PU LJUBLJANA
Del arzenala, ki je bil zasežen med hišnimi preiskavami. FOTO: PU LJUBLJANA

Oče treh mladoletnih otrok je potožil, da zelo pogreša družinsko psičko, zato ga zanima, ali ga sme poleg članov družine tudi ta obiskovati v priporu. Ko mu je po priznanju krivde naložila kazen pet let in devet mesecev zapora, je sodnica odgovorila, da to ne bo šlo: »Tudi jaz sem velika ljubiteljica psov, toda obisk psa v priporu ni dovoljen. Ker pa boste kazen prestajali na polodprtem oddelku zapora, vam bodo na Dobu morda dovolili, da vam ga družina pripelje in boste smeli ven k njemu.«
 

Za balkanske tolpe na zahodu


Precej dobro jo je sicer s sodnije odnesel Draganić, saj ga je specializirana tožilka Mateja Jadrič Zajec po pomembnosti postavila na prvo mesto med 22 obtoženimi tega, da so za balkanske kriminalne tolpe v zahodni Evropi na črnem trgu držav nekdanje Jugoslavije kupovali orožje ter jim ga tihotapili; potem naj bi bilo namenjeno celo za teroristične napade in umore.
Odvetnik Celar je klientu svetoval, da bo storil najbolj modro, če krivdo prizna. FOTO: DEJAN JAVORNIK
Odvetnik Celar je klientu svetoval, da bo storil najbolj modro, če krivdo prizna. FOTO: DEJAN JAVORNIK

Poleg tega, da naj bi Draganić orožje kupoval sam, naj bi bil glavni organizator tihotapljenja v Milano, Marseille in Barcelono. Tovor, ki je bil namenjen v Katalonijo, so denimo prestregli italijanski karabinjerji, prevoznik Jasminko Crnkić v tej državi že prestaja več kot triletno zaporno kazen. Zasegli so mu kopico pištol beretta in škorpion, pušk kakašnikovk in anschutzev, pumparico maverick, dušilce, nabojnike ...

Draganića in pajdaše so kajpak vzeli pod drobnogled tudi naši policisti in v prisluhih kmalu ugotovili, kaj pomenijo šifre, v katerih so se pogovarjali med seboj: sovjetska brzostrelka je bila denimo špagin, čeh češka zbrojevka, strojčina mitraljez, tomi brzostrelka thompson, papa polavtomatsko strelno orožje PAP, za orožje pa so uporabljali tudi imena kot so kolenarca, kolen, tandža, bormašina, školjka na š in audi TT.


Sodnica Habjaničeva te dni s polno paro razpisuje predobravnavne naroke, večina tako imenovanih manjših rib je krivdo že priznala in jo je odnesla s pogojnimi kaznimi, nekateri pa kljub trdnim dokazov proti njim začuda niso priznali, bojda so jim tako svetovali odvetniki.

Prvoobtoženega Draganića je torej njegov odvetnik Bojan Celar prepričal, da bo storil najbolj modro, če krivdo prizna, saj jo bo v primeru, da mu bodo sodili, odnesel precej slabše. Zagovornik se je sicer s tožilko dogovoril za kazen pet let in 10 mesecev zapora, a je sodnica nato Draganiću prisodila še mesec dni nižjo, torej pet let in devet mesecev zapora. Upoštevala je namreč olajševalno okoliščino, da ima doma bolno partnerico in tri mladoletne otroke. Kazen bo prestajal na polodprtem oddelku Doba.


Draganić pa ni bil obtožen le kot trgovec z orožjem, kriv je tudi, da je avstrijskemu državljanu Patricku Mariu Hofherrju prodal 99,62 grama kokaina. Poleg njega je včeraj predobravnavni narok potekal za drugoobtoženega Novico Dimića, njegova vloga v združbi naj bi bila bistveno manjša od Draganićeve. Tudi on je krivdo priznal in bo sedel dve leti na polodprtem oddelku. 

Predstavitvene informacije

Komentarji:

Predstavitvene informacije