TIHOTAPIL LJUDI

Tihotapcu 14 mesecev zapora

Objavljeno 19. maj 2020 11.16 | Posodobljeno 19. maj 2020 11.17 | Piše: Oste Bakal

Mihai Savin je dejanje priznal in ga tudi obžaloval. Štiri leta ne sme v Slovenijo.

Mladega Moldavca so prijeli med velikonočnimi prazniki. FOTO: Pu Murska Sobota
Ker je moldavski državljan, 24-letni Mihai Savin, priznal očitano kaznivo dejanje tihotapljenja ljudi v Slovenijo, mu je višja sodnica okrožnega sodišča na Ptuju Biserka Rojic že na predobravnavnem naroku izrekla kazensko sankcijo, s čimer je postopek zoper njega končan.
image
Obtoženčev zagovornik Igor Weindorfer FOTO: Oste Bakal

Okrožna državna tožilka Teja Kukovec Belšak je Savinu, ki sta ga v sodno dvorano iz pripora, kjer je ždel od velikonočnih praznikov, privedla pravosodna policista, očitala kaznivo dejanje prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja države. Savin, ki je še pred kratkim delal kot varilec v Pragi, pa je dejal, da je očitano storil, ker je ostal brez službe in je moral najti drug način, kako do denarja za preživetje.

O njegovem početju so naše policiste pred dobrim mesecem obvestili hrvaški kolegi, ki so hoteli ustaviti Savinovega audija, v katerem je bilo več ljudi, a jim je pobegnil proti meji. Slovenski policisti so na cestah, ki vodijo iz kraja Zalužje v Slovenijo, postavili blokade in omenjenega audija kmalu opazili. A niti njim ni hotel ustaviti. Zapeljal je na avtocesto proti Mariboru, po kateri je drvel z 200 km/h. Policisti so ga dohiteli na razcepu Slivnica in ga ustavili, a se je 24-letnik v beg pognal peš.
4000
evrov je vsak od mladcev plačal za pot v Evropo.


Prijeli so ga v Slivnici, prej pa v njegovem avtomobilu odkrili šest mladoletnih državljanov Egipta, starih med 15 in 17 let. Kot so povedali najstniki, so za prevoz od Egipta do Evropske unije neznani osebi plačali vsak po 4000 evrov. Policisti so jih vrnili na Hrvaško, voznika pa pridržali. Za očitano kaznivo dejanje mu je grozila kazen od enega do osmih let zapora, a ker je očitke priznal in dejanje obžaloval, je tožilka zanj predlagala le 16 mesecev zapora ter 1517 evrov stranske denarne kazni. Predlagala je tudi, da se obtoženega izžene iz države za dobo petih let.
Policisti so v njegovem avtomobilu našli šest državljanov Egipta, starih med 15 in 17 let.


Zagovornik obtoženega, murskosoboški odvetnik Igor Weindorfer, pa je v zaključnem nagovoru dejal, da so njegovega varovanca h kaznivemu dejanju gnale mladost, naivnost in želja po boljšem življenju ter hitrem zaslužku. »Obtoženi dejanje globoko obžaluje, sodišču obljublja, da nikoli več ne bo stopil pred sodnike v vlogi obtoženca, zaradi vseh okoliščin primera pa je dejanje iskreno priznal in se zanj kesa,« je dejal Weindorfer, ki je prosil za milejšo kazen. Sodnica je po premisleku res nekoliko omilila predlagane sankcije ter mu izrekla 15 mesecev zapora, denarno kazen v višini 1300 evrov ter izgon iz države za štiri leta. 
Deli s prijatelji